A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tavaly tovább növelte bevételeit a KELER csoport

A központi értéktári és klíringszolgáltatásokat nyújtó KELER csoport a tervezettnél magasabb bevételt ért el 2017-ben, köszönhetően a magyar gazdaság bővülésének, a csoport által kiszolgált értékpapír- és energia-kereskedelmi piacok növekvő forgalmának - közölte a csoport az MTI-vel csütörtökön.
A közlemény szerint a csoporttagok közül a KELER Központi Értéktár Zrt. bevétele 6,38 százalékkal 4,859 milliárd forintra emelkedett, a KELER KSZF Zrt. bevétele 1,386 milliárd forint volt, 8,4 százalékkal több a 2016-osnál.

Mónus Attila vezérigazgató a közleményben kifejtette, a Központi Értéktár Zrt. jutalék- és díjbevételei az üzleti tervben elvárt szintet 38 millió forinttal haladták meg, így 4,538 milliárd forintra emelkedtek. Működési költségei és ráfordításai egy egyedi tétel miatt 3,758 milliárd forinttal haladták meg a tervet. A társaság adózás utáni eredménye 1,222 milliárd forint volt, a tervezettnél 103 millió forinttal alacsonyabb nyereség az üzleti évre jellemző mérséklődő hozamokkal, az ügyfélszámla-állomány csökkenésével, illetve átrendeződéssel magyarázható. 

Mátrai Károly, a KELER KSZF-nek a vezérigazgatója ismertette, a megelőző üzleti év díjbevételeinél közel 90 millió forinttal magasabb díjbevételt realizált a társaság 2017-ben. A tőkepiaci bevételek 2016-hoz képest összességében 10 millió forinttal nőttek, emellett 2017-ben az energiapiacról származó bevétel 40 millió forinttal múlta felül a 2016-os szintet. A KELER KSZF teljes bevétele 1,386 milliárd forintot tett ki 2017-ben, ez az egy évvel korábbit több mint 8,4 százalékkal haladta meg. Tavaly a KELER KSZF adózás után 185,2 millió forint nyereséget ért el. 

Mónus Attila jelezte: 2018-ban  ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a KELER, és 10. évfordulóját a KELER KSZF.

Az 1993-ban alapított KELER Központi Értéktár Zrt. (KELER) tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde. Leányvállalatával, a KELER KSZF Zrt-vel biztosítja és működteti a hazai tőkepiac és szervezett gázpiac, valamint a European Commodities Clearing AG-vel együttműködésben számos európai energiapiac zavartalan működését biztosító infrastruktúrát. A KELER a magyar tőkepiac egyedüli központi értéktáraként a magyar értékpapírok kibocsátásának, az értékpapír tranzakciók kiegyenlítésének központi háttérintézménye. 

A KELER KSZF klíringházként biztosítja az ügyletek biztonságos és átlátható elszámolását. A KELER KSZF a legmagasabb európai követelményeknek megfelelve klíringházként a Budapesti Értéktőzsde, az MTS Hungary állampapír kereskedelmi piac, a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac, és a magyar kiegyenlítő gázpiac számára nyújt klíringszolgáltatásokat, valamint a HUPX magyarországi szervezett villamosenergia-piacon, a hazai HUDEX határidős energiatőzsdén, illetve a német, a brit, a benelux és a francia, valamint a cseh és a szerb energiapiacon, és az osztrák gázpiacon nyújt általános klíringtagi szolgáltatásokat.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések