A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az Izrael határai közelében kialakult helyzetet vitatta meg Moszkvában Sojgu és Liberman

A Szíria és Jordánia határán létrehozott déli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzetet és Irán szíriai jelenlétét vitatta meg Szergej Sojgu és Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter csütörtökön Moszkvában.
Sojgu arról számolt be Libermannak, hogy Szíriában javult a helyzet azt követően, hogy Jarmúkot, Damaszkusz déli elővárosát felszabadították   az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet fegyvereseinek megszállása alól, s azóta, hogy "gyakorlatilag vér nélkül" született meg a kelet-gútai és homszi "megbékélés". Orosz hírügynökségi beszámolók szerint az orosz védelmi miniszter elmondta, hogy a szíriai kormányerők ellenőrzése alá vett területeken kezdik megteremteni a feltételeket a menekültek hazatérésének és a békés életnek a feltételeit. 

Liberman az izraeli védelmi tárca közleménye szerint méltányolta, hogy Oroszország megérti biztonsági igényeit, különösen az északi határánál kialakult helyzet tekintetében. A kommüniké szerint a két ország biztonsági aggályairól több mint másfél órán át folytatott megbeszélés során szó esett Izrael arra irányuló erőfeszítéseiről, hogy "megakadályozza Iránt szíriai bázisok létesítésében". 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter - anélkül, hogy megnevezte volna Iránt - szerdán Moszkvában hangsúlyozta: minden nem szíriai erőt mielőbb vissza kell vonni Szíria déli, Izraellel közös határáról. Elmondta, hogy ez a követelmény szerepel a délnyugati feszültségcsökkentési övezet létrehozásáról 2017-ben megkötött orosz-amerikai-jordániai megállapodásban, amelyről Izraelt még az előkészítés fázisában tájékoztatták.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a héten kijelentette, hogy az iráni fegyveres erőknek el kell hagyniuk Szíria egész területén, mert Irán rakétái fenyegetést jelentenek Izrael biztonságára. Rámutatott, hogy Izraelt nem elégíti ki, ha Irán csak Szíria déli részéről vonja ki csapatait.

Bassár el-Aszad szíriai elnök az RT orosz televízió által csütörtökön sugárzott interjújában azt állította, hogy Irán szíriai katonai szerepvállalása a szíriai hadsereget támogató tisztek jelenlétére korlátozódik. Mint mondta, a Szíria ellen május 10-én végrehajtott izraeli támadásnak több tucat szíriai katona halála, illetve sebesülése mellett egyetlen iráni áldozata sem volt.
Izrael közlése szerint légiereje aznap Szíriában elhelyezett iráni katonai létesítményekre mért csapást, válaszul az iráni al-Kudsz Brigádoknak a golán-fennsíki izraeli hadállások ellen intézett rakétatámadására.

A csütörtöki megbeszélésen egyébként Sojgu sajnálatát fejezte ki, hogy Liberman május 9-én nem szemlélte meg Netanjahu miniszterelnökkel együtt a Vörös téren a Győzelem napján megtartott katonai díszszemlét. Meghívta az izraeli védelmi minisztert a jövő évi parádéra. 

Oroszország, Jordánia és az Egyesült Államok 2017 júliusában állapodott meg abban, hogy Szíria legdélebbi tartományaiban, Daraában, el-Kuneitrában és esz-Szuveidában feszültségcsökkentési övezetet hoznak létre. Az orosz külügyminisztérium egy nemrégiben kiadott állásfoglalásban az állította, hogy az övezethez tartozó Deraa tartományban az elmúlt hónapokban a szíriai ellenzék, valamint az an-Núszra Front és az al-Kaida terrorszervezet amerikai támogatással autonómia létrehozását kísérelte meg, ami Moszkva szerint Szíria szétszakításához vezethet.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések