A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megkezdődött a negyedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó

Megkezdődött csütörtökön a negyedik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT), amelynek versenyprogramjában vasárnapig tizenegy produkció szerepel. A seregszemlét Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a mecseki városban.
A politikus köszöntőjében kiemelte: a színház mint művészeti ág nem tud létezni anélkül, hogy a kultúra valamennyi területét - köztük az irodalmat, a táncot és a zenét - össze ne fogná. Egyúttal működésképtelen anélkül, hogy ne legyen kapcsolata a közművelődéssel - fűzte hozzá, egyúttal a KASZT minőségi fesztivál voltát is hangsúlyozva.

Az előző kormány által megkezdett kultúrpolitikáról Fekete Péter úgy fogalmazott, hogy az "töretlenül, ugyanabba az irányba fog haladni" a jelenlegi kormányzati ciklusban is. 

Fekete Péter az eseményen Petőfi Sándor 1844-ben kiadott - a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban található - színházi zsebkönyvének egyik nyomatát ajándékozta a szervezőknek.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója a seregszemle népszerűségére utalva elmondta, hogy a komlói fesztivált - akárcsak a korábbi években - idén is teltházas érdeklődés kíséri. 

Mint felidézte, az idei 11 versenydarabot mintegy 80 produkcióból válogatták ki, azok között egy határon túli, a romániai Érmihályfalváról érkező társulat által játszott darab is található.

A celldömölki Soltis Lajos Színház Shakespeare Szentivánéji álom című darabjával, a komlói Súgólyuk Színház Michael Frayn Még egyszer hátulról című komédiájával lép fel a fesztiválon. A győri Rév Színház és az inárcsi KB35 közös produkciójában Shakespeare Othellója lesz látható, a pápai SK Társulat pedig Gogol Egy őrült naplója című művét játssza.

A székesfehérvári Szabad Színháztól Hubay Miklós Római karneválját, a veszprémi Alig Színpadtól Egressy Zoltán Nyár utca végállomás című darabját, az inárcsi KB35 együttesétől a Ti, mint én című produkciót, a körmendi Kastélyszínháztól Alessandro Baricc Novecentóját, a pécsi Escargo Hajója csoporttól Maros András Büntetőjét, az ikervári Rába(p)Art Társulattól pedig Jack London Osztozkodás című alkotását válogatták be a versenyprogramba.

Pataki András beszámolt arról is, hogy a szakmai zsűrit idén Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész vezeti, aki a megnyitón Reményik Sándor versével köszöntötte a publikumot. 

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a KASZT fővédnöke a fesztivál szervezőinek munkáját megköszönve és a komlói közművelődési intézményrendszert is méltatva arról beszélt, hogy a seregszemle a magyar nyelvű amatőr színjátszás legrangosabb, legsikeresebb fesztiváljává vált.

A KASZT offprogramjai között a Súgólyuk Színház és a komlói 40+ zenekar közös előadása, a The Budapest Jazz Orchestra, illetve Vastag Csaba koncertje, valamint Varga Miklós, Rudán Joe és Kalapács József fellépése is szerepel.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések