A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megdöbbentő dolgok derültek ki az elmúlt hetek tüntetéseinek a szervezőiről

A közel hetente ismétlődő “Mi vagyunk a többség” elnevezésű tüntetéssorozat költségeiről, finanszírozásáról érdeklődött a Figyelő, többek között a demonstrálókat képviselő szervezőnél, Gulyás Balázsnál, aki az MSZP-s Gurmai Zita fia. Választ azonban azóta sem kapott a lap, helyette a tüntetőktől már megszokott, ködösített sablonválasszal intézték el a kényes kérdést: mikro/ magánadományokból gyűjtötték össze a szükséges összeget.
Gulyás Balázs a Figyelő megkeresésére elmondta, a választások utáni első rendezvény 1,5 millió forintba, a következő pedig ennél is többe került. A transzparenciával most aligha törődő Gulyás azonban ennél részletesebb információval nem volt hajlandó szolgálni, az esemény Facebook-oldalán is csupán annyi volt olvasható, hogy az adományok átutalásakor a közleményrovatba írják bele, hogy Tüntetés, vagy Tüntetés Humán Platform Egyesület.

A Gulyás Márton által vezetett Humán Platform köztudottan tüntetésszervező gyorstalpalókkal szolgál az elégedetlen “civil” közösségeknek. Huszonegy szervezet tartozik a Humán Platformhoz, többek között a nyíltan kormányellenes A Város Mindenkié csoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, illetve a Krétakör Alapítvány is, amelyet nyíltan a Norvég Civil Alapon keresztül részesül több tízmilliós támogatásokban Soros György által.

A Figyelő válaszok híján utána járt annak, mennyibe kerülne egy hasonló volumenű rendezvény megszervezése. A Kossuth tér minden igényt kielégítő, százezres tömeget elérő hangtechnikája és színpadi költsége körülbelül 2-2,5 millió forint közé tehető, míg az Erzsébet hídi színpad és hangosítás 700-800 fontit körül kóstál, ami jóval több, mint amennyiről Gulyás Balázs beszámolt a lapnak. Amennyiben a hetente ismétlődő tüntetéssorozatot nézzük, a május 8-i beígért újabb demonstrációval együtt, úgy pedig ez az összeg megközelíti a 7-8 millió forintot is.

A rendezvénysorozat szervezői – Gyetvai Viktor középiskolás diákaktivista, Homonnay Gergely újságíró, író és Gulyás Balázs – aligha feltételezhető, hogy ezekre a demonstrációkra gyűjthettek az elmúlt időszakban.

További friss belföldi hírek!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések