A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Katalán válság - Elutasította a belga bíróság a kiadatási kérelmet három volt katalán vezető ügyében

Elutasította a spanyol hatóságok kiadatási kérelmét három, Belgiumban tartózkodó volt katalán vezető ügyében szerdán az illetékes brüsszeli bíróság, amely szerint szabálytalan az érintettek ellen kiadott elfogatóparancs.
A tárgyalóteremben mindhárom katalán politikus jelen volt: Antoni Comín, Lluís Puigi Gordi és Meritxell Serret, az egészségügyi, a kulturális és a mezőgazdasági tárca korábbi vezetői Katalóniában.

Az ügyben eljáró törvényszék a vádhatóság és a védelem véleményét osztva szabálytalannak minősítette az érintettek ellen kiadott elfogatóparancsot, így továbbra is szabadlábon maradhatnak Belgiumban.

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és volt kormányának külföldre menekült tagjai, köztük ezen három politikus ellen március végén adott ki újfent európai elfogatóparancsot a spanyol legfelsőbb bíróság, miután vádat emeltek ellenük lázadás, illetve közpénzek hűtlen kezelése miatt a tavaly október 1-én alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésének következményeként.

Puigdemont, aki leváltását követően ugyancsak Belgiumba távozott, egy ideje Berlinben tartózkodik, ott várja az esetleges kiadatásáról szóló eljárás lezárulását. A spanyol igazságszolgáltatás elől menekülő katalán politikus többször kijelentette, hogy szerinte nem részesülne tisztességes bírósági eljárásban Spanyolországban.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések