A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Francia jogászprofesszor: A magyaroknak joguk van a migrációs politikában is saját döntéseket hozni

Válságban van a képviseleti demokrácia. Szükségünk van az Európai Unióra, de meg kellene hagyni az egyes államoknak, így Magyarországnak is, hogy bizonyos kérdésekben maguk dönthessenek a saját sorsukról. Erről Bertrand Mathieu, a párizsi Sorbonne Egyetem jogászprofesszora beszélt a Karc FM Bírósági akták című műsorában.
A professzor szerint a demokrácia válsága számos dologból táplálkozik. Gyakran nagyon távol esik egymástól a szavazók, a választópolgárok akarata és az alkalmazott politika. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy a képviseleti demokrácia olyan társadalmakban alkalmazható, ahol vannak mindenki által osztott értékek.

Itt meghallgatható a teljes adás:


Manapság azonban sok országban meggyengült az ilyen közakarat. Számos országban olyan demokráciát látunk, amely nem hatékony, mert elszakadt egymástól az állampolgár és a politikai hatalom. Gyakran alkalmazzák azt a kifejezést, hogy a „király meztelen”, ami ma azt jelenti, hogy elvesztették az illúzióikat az emberek a politikai hatalom vonatkozásában. Nyugat-Európában nagy mértékben, sok helyen ez a helyzet.

A demokrácia jelenlegi állapotairól a Sorbonne Egyetem professzora így folytatta: „A demokrácia szót nagyon gyakran ideológiai értelemben használják, és az, hogy mit neveznek demokráciának, a kormányoktól függ. Európában azt látjuk, hogy az állampolgárok több mint 60 százaléka úgy gondolja, hogy a migráció probléma. De nincs eszközük arra, hogy olyan politikát válasszanak, amely képes korlátozni a migrációt. Azért, mert, ha egy kormány túlságosan korlátozza a migrációt, akkor ezt a politikát elítéli az Emberi Jogok Európai Bírósága. Ezáltal az állampolgárt megfosztják a hatalmától. A jelenlegi helyzetben a demokratikus országokban szakértők, a pénzügyi körök, az intellektuális elit kezébe kerül a hatalom. A mélyben valójában ez az oka a demokrácia válságának.”

A francia jogászprofesszor beszélt az illiberális demokráciáról is. Mint mondta, ez egy izgalmas fogalom, amelyet Orbán Viktor vezetett be a politikába, és amelyet sokan bírálnak a nyugati országokban. A professzor meggyőződése szerint azonban ez a gondolat érdekes kérdéseket vet fel.

Véleménye szerint a magyar miniszterelnök elgondolása, hogy a liberális aspektust, a hatalom liberális korlátozását limitálni kell, azt a célt szolgálja, hogy a demokráciát helyreállítsuk, és megszűnjön az az „egyensúlytalanság”, amelynek Európa-szerte tanúi vagyunk.

Magyarország, a magyar kormány migrációs politikájával kapcsolatban Bertrand Mathieu azt mondta: „ Ez kizárólag a magyar kormány felelőssége. Problémát jelenthet azonban, ha valaki meg akarja tiltani a magyar polgároknak és a magyar kormánynak, hogy meggyőződésük szerinti politikát folytassanak. Én úgy vélem, a magyaroknak joguk van a migrációs politikában is döntéseket hozni.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések