Hirdessen itt

Újabb machetével támadó nigériait fogtak le Olaszországban

Húsvét hétfő este az észak-olaszországi Busto Arsizio vasútállomásán egy nagy késsel hadonászó fiatal nigériai migráns fenyegette a vonatra váró utasokat. Szerencsére hamar elfogták, és nem sérült meg senki. Kezdenek azonban ezek az események mindennapossá válni ott, miközben a dzsihadista propaganda is egyre erősebb.
A 19 éves nigériai Promise Ebhabha bedrogozva fenyegette az állomáson az utasokat katonai ruhába öltözve egy szúró fegyverrel, amit ők első látásra bozótvágónak véltek, de a későbbiekben kiderült, hogy az valójában egy japán kard volt. Ebhaba a fegyveres akciója előtt betört egy katonai boltba, és ott szerezte be magának a ruhát és kardot is. Azonkívül volt még nála egy kalapács és egy játékpisztoly is. A vonatra várakozó embereknek végül sikerült előle elfutni, ami minden bizonnyal a fiú kábult állapotának is betudható.

A nigériai fiú 2016-ban érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren át valamelyik NGO-s. olasz vagy EU-s “mentő”hajón, és humanitárius tartózkodási engedélyt kapott. Ez utóbbi egy speciálisan csak Olaszországban létező védelmi forma, amelyet azoknak osztogatnak az ottani hatóságok, akik sem menekült státuszra, sem kiegészítő védelemre nem jogosultak a nemzetközi egyezmények szerint. Ebhaba már ismert volt az olasz hatóságok előtt lopások és könnyű testi sértések miatt. Egy éve márciusban például egy üvegtörő kalapáccsal vert fejbe egy marokkói férfit egy vita során Pistoia állomásán.

A nigériai migráns mostani húsvéti akciója azonban igen erőteljesen felveti a terrorista merénylet gyanúját. Habár a nyugati országokban az ilyen jellegű tetteket sokkal inkább elszigetelt, mentális betegek által elkövetett eseteknek szeretik megnevezni a hatóságok, de az éppen Olaszországban a napokban napvilágra került dzsihadista propaganda felhívása szerint ezek a jellegű támadások sokkal inkább speciális iszlamista harci cselekményeknek tekinthetőek.

A húsvéti ünnepek előtt az olasz bűnüldöző szervek több radikális muszlimot is letartóztattak, akik fegyveres dzsihádra szólítottak fel a közösségi oldalaikon, valamint többségük maga is tervezett merényletet. Az olaszországi radikálisok egyik leginkább idézett szövege az Iszlám Állam szóvivőjétől, Abu Mohammed Al Adnani egyik beszédéből származik, amely teljesen világosan megmondja, hogy mit is kell tenniük. Így szól:

“Bárhol is vagy bosszuld meg a testvéreid és az Államod. Amit tenned kell csupán az, hogy megölsz egy hitetlen franciát, amerikait vagy a szövetségeseik közül valót. Öld meg öt robbanó szerkezettel vagy golyóval, és ha ez nem megy, zúzd szét a fejét kővel, vagy vágd el a torkát késsel, üsd el autóval. Dobd le valami magas emeletről. Fojtsd meg, mérgezd meg, nem hibázd el.”

Miközben az európai migrációpárti jóságoskodók folyton a migránsok befogadásról prédikálnak, mert ők igazából békések és jófejek, addig egy részük egyenesen ilyen üzeneteket osztogat meg egymással szinte teljesen szabadon a közösségi oldalán. A facebook azonban éppen azok bejegyzéseit cenzúrázza bőszen, akik például éppen a fenti veszélyre hívják fel az embertársaik figyelmét a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlás kapcsán.

Olaszországban azonban már a változás szele érezhető, és egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy igazából most jött el az ún. magányos farkasok ideje. Olasz biztonsági szakértők rávilágítottak arra, hogy eddig minden európai terrortámadás mögött ott állt egy központi szervező, de mára már különösen az Iszlám Állam dzsihadista propagandája következtében valóban létrejöttek olyan önálló sejtek, amelyek bárhol és bármikor teljesen váratlanul hajtanak végre valamilyen típusú merényletet.

Ezek a végrehajtók egyelőre még nem profik szerencsére, ahogy több sikertelen akciójuk is mutatja, de mindenképpen nagyon veszélyesek. A migránsok számának növekedésével együtt pedig nő azok száma is akiket elér ez a fajta szemléletmód, és megpróbálkoznak valamilyen fegyveres dzsihadista akcióval.

Az elkövetkező időkben Európában úgy tűnik sok “angyali fricskára” lesz szükség, hogy Mesterhází Balázs evangélikus lelkészt idézzük, hogy megvédje az európai embereket az iszlamista magányos farkas terroristáktól. Eddig sem védték meg azonban valahogy ezek az angyalok a terrortámadások áldozatait, mivel talán nem is ez a dolguk. Így talán mégis csak jobb lenne józanul és bölcsen tervezni a jövőt oly módon, hogy ne kelljen csupán “fricskázó angyalok” földöntúli hatalmától függeni.

A képen: afrikai migránsok gumicsónakon várják a mentő hajókat a Földközi-tengeren

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések