A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pálffy Ilona: az NVI-t ért támadások leginkább politikai jellegűek

A Nemzeti Választási Iroda szombaton átadta a követségeken leadott szavazatokat és az átszavazó hazai választópolgárok voksait az egyéni választókerületek képviselőinek. Az idei parlamenti választások folyamata ezzel fontos szakaszához érkezett, hiszen mostantól kerülhet sor az eredmény megállapítására és a jogorvoslatok elbírálására. Pálffy Ilona elnök szerint az irodát ért támadások leginkább politikai jellegűek.
A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombaton átadja a 106 egyéni választókerület megbízottainak a leragasztott zöld borítékokat – nyilatkozta a Magyar Időknek Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Magyarázatként hozzátette: a borítékok részben a külföldön szavazó polgárok, részben pedig a hazai átjelentkezésre jogosultak voksait tartalmazzák.

A külképviseleteken több mint 51 ezren szavaztak, átjelentkezést pedig több mint 200 ezren igényeltek. A szavazatszámláló bizottságok a választókerületekben ezeket a szavazatokat hozzákeverik az eddig felbontatlan urnák tartalmához, majd megállapítják az adott szavazókör eredményét. Ezt figyelembe véve dönt az egyéni választókerület végeredményéről a helyi választási bizottság. Szintén ma fejezik be a levélben leadott szavazatok feldolgozását.

A DÁTUM AZON MÚLIK, LESZ-E ÚJRASZÁMLÁLÁS

A további lépésekről szólva Pálffy Ilona elmondta: a jogorvoslatok ezután következhetnek. Holnaptól április 17-e kedd délután 4 óráig bárki bejelenthet kifogást az egyéni választókerületi választási bizottság eredményt megállapító határozata ellen. Jelezheti például, ha elégedetlen a szavazatszámlás adatait feltüntető jegyzőkönyvvel, és újraszámlálást is kérhet. A bizonyítékokat ugyanakkor meg kell jelölnie.
Ha az eredményt senki sem támadja meg, jogerőssé válik. A Magyar Idők megtudta: a három napon belül bejelenthető kifogásokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szintén három napon belül bírálja el. Ugyanilyen határidő érvényes akkor is, amikor az érintett az NVB határozata ellen kér jogorvoslatot a Kúriától. Mindezt figyelembe véve az egyéni választókerületek eredményei április 26-áig emelkedhetnek jogerőre.
Kivéve persze, ha valahol újraszámolást rendelnek el, ekkor ugyanis további három napot kell hozzáadni az előző határidőkhöz. A listás eredményeket az NVB április 27-ét követően állapíthatja meg, hiszen az egyéni választókerületek töredékszavazatait így tudja figyelembe venni. A jogorvoslati fórum a listás eredmények ügyeiben is a Kúria. S ha a bíróság nem rendel el újraszámlálást, május 3-ára várható a jogerős végeredmény.

KIFOGÁSOK: ÚJRA A RÉGI LEMEZ

Az előző napokban többen is csalást emlegettek, de legalábbis hibákat véltek felfedezni az iroda tevékenységé-ben – jegyezte meg a Magyar Idők. – Talált olyan felvetést, amely az elmúlt évtizedek választásai után ne hangzott volna el? A Nemzeti Választási Iroda vezetője azt válaszolta: újdonság nincsen, ugyanezek a kifogások fordultak elő négy, nyolc és tizenkét évvel ezelőtt is. Akár a sorban állást vagy a borítékok használatát, esetleg a nemzetiségi szavazólapok ügyét tekintjük, mindig voltak hasonló panaszok. A különbség legfeljebb az, hogy most a közösségi oldalakat árasztották el az észrevételek, hol-ott ezeket jogorvoslatként nem lehet figyelembe venni. Az elnök az mondta:
leghelyesebb, ha az elégedetlenkedő állampolgár vagy párt hivatalosan benyújtja a kifogásait.
Pálffy Ilona megjegyezte: az NVI azzal is segíteni kívánta a demokratikus jogok érvényesülését, hogy új szolgáltatásként kiadta a pártoknak a be-szkennelt szavazóköri és listás jegyzőkönyveket. Ezek adatai ezután összehasonlíthatók a választási honlapon közölt eredményekkel. – Ha a számok eltérnek, ha netán csalás történt, annak mindenképpen ki kell derülnie – mondta az NVI vezetője. A Magyar Idők megkérdezte Pálffy Ilonát, hogy jogi-szakmai vagy inkább politikai nyilatkozatnak tekinti-e azokat az elmarasztaló közléseket, amelyek az elmúlt napokban a személyét és az irodát érték.
Érdemi kérdésekben jogi-szakmai támadásokat egyszerűen nem tudnak indítani, kifejezetten politikai megnyilvánulásokról van szó
– válaszolta az NVI elnöke.

Felidézte: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőként részt vevő képviselői professzionálisnak nevezték a választás technikai lebonyolítását. Az EBESZ munkatársai minden tájékoztatón, megbeszélésen, oktatáson ott voltak, tanulmányozták a levélszavazatok feldolgozását, végigjárták a szavazóköröket, s a nyomdába is ellátogattak. Semmilyen kifogást nem fogalmaztak meg a lebonyolítással kapcsolatban. Az iroda számára ez a mértékadó. Ugyanakkor a vártnál nagyobb érdeklődés miatt a honlapot kicserélték, ez az adatokat feldolgozó informatikai rendszert nem érintette, csupán az adatok publikálására szolgáló portál változott meg.

TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSRA VOLNA SZÜKSÉG

Ön beszámol majd a parlamentben a választási iroda munkájáról. Kíván-e törvénymódosítást javasolni? – kérdezte a Magyar Idők. Pálffy Ilona azt mondta:
három témakört biztosan felvet majd a képviselőknek. Úgy véli, a szabálytalan ajánlások miatt tett büntető feljelentéseket rövidebb idő alatt kellene elintézni. További javaslata, hogy a levélcsomagok kézbesítésének, visszaküldésének határidejét legalább öt nappal hosszabbítsa meg a törvény.
Végül az átszavazók sorban állásának elkerüléséért szükséges lehet például az ilyen igények korábbi bejelentése. Pálffy Ilona megítélése szerint a választások technikai lebonyolítása rendben zajlott le. Egészében véve megfelelően látták el feladatukat mindazok, akik a több mint tízezer hazai szavazókörben és a külképviseleteken a választás alkalmával szolgálatot teljesítettek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések