A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nógrádi: A teherautós támadásokat szinte lehetetlen kivédeni – Rádióriport

Beteges támadás vagy tudatos terrorcselekmény? Tíz embert gázolt halálra az a merénylő, aki egy kisbusszal hajtott a békés járókelők közé Torontóban. A miniszterelnök értelmetlen támadásról beszélt, a torontói rendőrfőnök szerint szándékos merénylet történt, egy amerikai biztonsági szakértő pedig nem zárta ki, hogy terrorcselekmény történt.
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: a kanadaiak szerint bűncselekmény történt, nem terrortámadás. Amerika pedig minden ilyen esetben felveti a terrorcselekmény lehetőségét, de egyértelműen nem mondja ki.

Nőket akart elgázolni

Tíz ember meghalt, tizenöten pedig megsérültek, amikor a 25 éves, örmény származású Alek Minassian egy furgonnal a járdára hajtott. A terrorkészültségi szintet egyelőre nem emelték az országban, a gyanúsítottat már elfogták, bíróság elé is állt, azonban nem mondott semmit.

A szemtanúk nyilatkozatai szerint az elkövető ügyelt arra, hogy csak nőket gázoljon el – mondta Nógrádi György, majd hozzátette: az illető édesanyja már évekkel ezelőtt segítséget kért, a fia pszichés betegségére hivatkozva.
A szakértő megjegyezte: a mai világban az emberek jelentős része „deformálódott”. Az elmúlt években – Nizzától kezdve Berlinig – jó pár terrorcselekmény történt, jelenleg úgy tűnik, hogy a torontói események kapcsán nem beszélhetünk terrortámadásról.

Tény azonban, hogy ezeket a cselekményeket szinte lehetetlen megállítani – hangsúlyozta Nógrádi György.

Nem emelték meg a terrorfenyegetettségi szintet

A teherautós támadásokkal kapcsolatban a szakértő úgy fogalmazott: olyan cselekménnyel állunk szemben, amit a hatóságok mindmáig nem tudtak kivédeni. A torontói elkövető „egy magába roskadó ember”, aki állítólag egy kiváló informatikus, azonban a külvilággal nem tud kommunikálni, és így fejezte ki magát.

Alek Minassian azt követelte, hogy a rendőrök lőjék agyon, a hatóságok azonban élve fogták el az illetőt, aki valószínűleg vallomást fog tenni. „Ez egy szörnyű cselekmény, Kanada reálisan reagált, nem emelték meg az ország terrorfenyegetettségi szintjét” – vélekedett a szakértő.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések