A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ennyit Toroczkairól – Bosszúból: visszahívják az EP-ből Morvai Krisztinát

Nem bírja megemészteni a Jobbik, hogy csúfos vereséget szenvedett a vasárnapi választáson. Vona Gábor pártelnök Facebook-üzenetében még azt írta, vállalja a felelősséget az eredményért, ám most a jelek szerint elkezdték a bűnbakkeresést. Az első áldozat Morvai Krisztina, akit a párt elnöksége ma visszahívott európai parlamenti mandátumából. 
A balra tolódott egykori nemzeti pártot nyilván zavarja, hogy Morvai a kampány során végig tükröt tartott az elfajzott párt elé, és emlékeztette a közvéleményt arra, eredetileg milyen célokat képviselt a Jobbik. A visszahívással egyébként elsősorban nem a jogvédőként és jogászként is ismert Morvai Krisztinával szúrnak ki, hanem Magyarországgal. Morvai ugyanis a kötelező betelepítési kvóta elleni harc egyik meghatározó európai politikusa. Hazánk Brüsszellel szembeni ellenállását gyengítené és a betelepítéspártiakat erősítené, ha Morvai EP-mandátuma megszűnne.

A Jobbik közleményben tudatta szerdán délután, hogy elnökségük visszahívta EP-képviselői tisztségéből Morvai Krisztinát.
A Jobbik országos választmányának küldöttei tegnapi ülésükön egyhangúlag felszólították a párt országos vezetését, hogy hívja vissza európai parlamenti mandátumából Morvai Krisztinát, amelyet a Jobbik elnöksége a mai ülésén ellenszavazat nélkül meg is szavazott. Morvai Krisztina a Jobbik listájáról szerzett képviselői mandátumot az Európai Parlamentben. Régóta intenzív kampányt folytat az őt delegáló párt ellen éppen olyan hazugságokkal és rágalmakkal, amelyeket a Fidesz és propagandasajtója zúdított az elmúlt időszakban a Jobbikra. Jelentős segítséget nyújtott a választási csalásoktól sem visszariadó, diktatúrát építő Fidesz hatalomban tartásában, amely egy egykori jogvédőtől szégyen
– írták. Morvai Krisztina már korábban több interjúban jelezte, hogy nem tetszik neki a Jobbik néppártosodó irányvonala. Majd 2017 decemberében honlapján konkrétan megírta, hogy minden kapcsolatot megszakít a párttal, mert az elárulta az elveit; azokat az elveket, amelyek mentén ő ma is politizál az Európai Parlamentben.
Úgy gondolom, hogy az erkölcsileg felnőtt ember rendelkezik egy szilárd belső lelkiismerettel és értékrenddel. Döntési helyzetekben ez ad számára iránymutatást, nem pedig az aktuális „hasznosság” 
– fogalmazott akkor Morvai Krisztina. Majd visszafogottan, de egyértelműen kifejtette, hogy a Jobbik látványosan közeledik éppen azokhoz az erőkhöz, amelyek súlyos emberi jogsértései ellen ő mindig is harcolt. Később meg is nevezte, hogy a 2006-os szemkilövetőkre gondol, amit igen sok akkori radikális jobbikos elszenvedett, éppen ezért a politikai trükközést, amely az ellenséggel fog kezet, árulásnak tekinti.

Azt is hozzátette, hogy ezeket az ellenzéki erőket most semmi más nem fogja össze, mint az Orbán Viktor elleni gyűlölet, amiben nem hajlandó partner lenni. 2018 első hónapjaiban többször is élesen bírálta az ellenzéket, a Jobbiktól pedig elhatárolódott.

Még a választások előtt  adott exkluzív interjú kapcsán is kifejezett kérése volt, hogy ne kérdezzék a Jobbikról, Vona Gáborról, mert nem tartaná elegánsnak, ha azt a pártot és annak vezetőjét szidná, amelyikkel ő is együtt dolgozott korábban, és akik az Európai Parlamentbe delegálták. Az ellenzékről alkotott véleményében is csak finom jelzéseket tett a Jobbik pálfordulására.

Morvai Krisztina legnagyobb bűne, amit már végképp nem tudott neki megbocsájtani a Jobbik vezetése, az az volt, hogy a politikus-jogvédő támogatta a Békemenetet. Már ezt megelőzően is, de azóta folyamatosan Fidesz-bérencnek, árulónak titulálták. 

Pedig Morvai Krisztina világosan kifejtette, hogy az EP-ciklus végén visszavonul a politikától, és nem lép be sem a Fideszbe, de még a Fidesz delegáltjaként sem folytatná Brüsszelben a munkát, mégpedig azért, mert az politikailag nem volna korrekt.

A Jobbiknak és a sértődött, bukott Vona Gábornak mindez nem számít. Míg kifelé, úriembert játszva azt mondja, látja saját hibáját és ő egyszemélyben vállalja a felelősséget a Jobbik választási vereségért, valójában megtalálta a bűnbakot, akin elverheti a port. 

Megkerestük Morvai Krisztinát, hogy megkérdezzük, mit szól a Jobbik lépéséhez. Amint választ kapunk tőle, frissítjük cikkünket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések