A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Brutális számokról beszél a kormány! - Egymilliós osztálykirándulásért verselhetnek a diákok

Félidejéhez érkezett a „Szabad a vers!” országos verspályázat. Az általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága által meghirdetett pályázatra már csak két hétig nyújthatják be alkotásaikat.
Feladatuk, hogy a Családok éve alkalmából gondolják újra nagy költőink családhoz köthető, családról, kötődésekről szóló verseit, fogalmazzák át a mondanivalót, úgy, ahogy őket ezek az alkotások megszólítják, majd az osztály vagy annak egy részének bevonásával adják is elő az alkotást. Az így elkészült pályaműveket május 11-ig lehet beküldeni a verseny hivatalos honlapjára, a csaladokeve.hu/szabadavers oldalra. A zsűri és a közönségszavazás fődíjasa egyenként 1 millió forint értékű osztálykiránduláson vehet részt. Még két hétig tehát szabad a vers!

A pályázatot a költészet napján, április 11-én, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár indította útjára, melynek fő célja, hogy felkeltse a diákok versolvasási kedvét, felhívja a figyelmüket az átírásra kiválasztott alkotásokra és az alkotókra, valamint arra, hogy a pályázat kiírói ezúttal az Ő véleményükre kíváncsiak: arra, hogy ezek a 80-100 éve született költemények bennük hogyan szólalnak meg, nekik mit jelentenek. Azt már ugyanis mindenki megtanulta, hogy a költő mit szeretett volna elmondani ezekkel az alkotásokkal, a „Szabad a vers!” kezdeményezés viszont pont attól előremutató, hogy ezúttal a diákok gondolatai számítanak: az, ahogy ők a XXI. század felgyorsult információ-tengerében megfogalmazzák maguknak a vers mondanivalóját és ötvözik azt a jelenkor, saját életük családi kötődésű élményeivel.

Az alkotásukhoz szabadon választhatnak a verselés fajtái között és ezeken kívül akár a rap, vagy slam poetry műfajú költeményeket is készíthetnek. A mű elkészültét követően az osztály bevonásával az alkotást elő kell adni és videóra rögzíteni, majd regisztrálni és feltölteni a verseny hivatalos honlapjára, a csaladokeve.hu/szabadavers oldalra.

A pályázók 12 átdolgozásra kiválasztott vers közül választhatnak és inspirációként három kortárs költő is elkészítette saját Petőfi Sándor: István öcsémhez átiratát. Lackfi János, Iancu Laura, Bánki Benjámin megoldásai a csaladokeve.hu/szabadavers honlapon megtekinthetők.

Még nem késő. Hajrá az egymilliós osztálykirándulásokért és az egyéb értékes nyereményekért!

További információk, pályázati dokumentumok: csaladokeve.hu/szabadavers és facebook.com/csaladokeve2018.

(EMMI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések