Hirdessen itt

Brit liberálfasiszta történész: Be kell tiltani az EU-ban a hagyomány, nemzet és haza fogalmát

Timothy Garton Ash attól retteg, hogy most évtizedekre vége a szabadságnak Európában, és ebben a liberális elit is hibás.
Berlini előadásában a brit történész, politikai elemző, oxfordi egyetemi tanár keserűen állapította meg, hogy a liberális demokrácia értékei éppen olyan kelet-európai államokban rendültek meg, mint Magyarország és Lengyelország, ahol pedig egykor igencsak vonzónak számítottak. Ám nyakunkon az antiliberális ellenforradalom, amely kétféle értelemben is reakciót jelent.

Egyrészt ily módon válaszoltak a társadalmak a globalizálódás 30 évének viharos változásaira. Másrészt az Orbán Viktor-féle illiberális demokrácia és a hasonló, tekintélyelvű elméletek nyíltan reakciós vonásokat mutatnak. A földrész középső részén a legnagyobb probléma cseppet sem a bevándorlás, hanem, hogy rengetegen elmennek ezekből az országokból. A balti köztársaságokból pl. a lakosság egynegyede távozott a rendszerváltás óta.

Gyógyírként a szakértő azt ajánlja, hogy a liberálisok ne engedjék át az antiliberális erőknek az olyan fogalmakat, mint a hagyomány, nemzet és haza. Újra fel kell karolni a társadalmi összefogás eszméjét. Azaz a gazdasági szabadelvűséget összhangba kell hozni a szociális tényezőkkel. Továbbá vissza kell hozni a Francia forradalom hármas jelszavát, amin belül az egyenlőség ez esetben azt jelenti, hogy mindenki azonos esélyekkel induljon az életben, azaz tanulhasson.

De arra is vonatkozik, hogy a társadalom minden rétege kellő figyelmet kapjon. És mindenki számára lehetővé kell tenni, hogy nyilvánosan megszólalhasson. Ash éppen azért fontosnak tartja, hogy határozottan fel kell lépni az európai demokratikus értékekért. Merthogy a demokrácia csakis liberális lehet, következésképpen amit Orbán hirdet, az nem demokrácia. Ezt azzal a régi viccel magyarázta, meg, hogy a kettő közt nagyjából ugyanaz a különbség, mint a pizsama és a kényszerzubbony között.

Forrás: Die Welt

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések