A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

"Bármely Szíriára kilőtt amerikai rakétát le fogunk lőni és célba vesszük az indítás helyét," mondta a libanoni orosz nagykövet

Az orosz hadsereg fenntartja a jogot arra, hogy lelője a rakétákat és megsemmisítse az indítóhelyeket, ha amerikai agresszió történik Szíria ellen, figyelmezetett Alexander Zasypkin libanoni orosz nagykövet.
Zasypkin hangsúlyozta, hogy “az orosz erők szembeszállnak az amerikai agresszióval Szíriával, a rakéták elfogásával és az indítóhelyekre mért csapással,” – jelentette az al-Manar TV-s weboldal, idézve a nagykövetet.

A csatorna szerint a nagykövet azt is elmondta, hogy az állításokat, miszerint vegyi támadás történt, arra akarják felhasználni, hogy igazolják a “támadó lépéseket” Szíriában, míg “az Egyesült Államok és a nyugati eszkaláció Szíriával szemben súlyos válsághoz vezet“.

A nyilatkozatot azt követően tette a nagykövet, hogy Washington “erőteljes választ” helyezett kilátásba Szíriával szemben a szombaton állítólag Damaszkusz Douma nevű külvárosában történt vegyi támadás után. Az Egyesült Államok azonnal a szíriai kormány felelősségét vetette fel, miközben ezt a kijelentését nem hitelesített adatokra és képekre alapozta, beleértve a hírhedt, lázadókkal kapcsolatba hozott Fehér Sisakos polgári védelmi csoport jelentéseit.


Kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem fogadott el három egymást követő állásfoglalást, amelyek a vegyi fegyverek állítólagos szíriai felhasználására vonatkozó vizsgálatot kérték. Egy Oroszország által szponzorált tervezet, amely a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) helyszíni tényfeltáró küldetését támogatja, a legutóbbi, amelyet a szervezet elutasított.

Mivel a kezdeményezést az USA, az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország leszavazta; Oroszország ENSZ megbízottja, Vaszilij Nebenzia ismételten felszólította a Nyugatot, hogy “tartózkodjanak a tervektől, amelyeket Szíria vonatkozásában fontolgatnak.”

Korábban kedden az OPCW bejelentette, hogy felkészíti a csapatát, hogy “hamarosan” Doumába telepítse, hogy kivizsgálja a támadásról szóló jelentéseket. Korábban az orosz szakemberek a helyszínen nem találtak nyomokat vegyi fegyverek vagy vegyi mérgezés okozta károkra.

Miközben Donald Trump amerikai elnök mérlegeli a lehetőségeket, beszámolók azt jelentették, hogy Washington megerősíti erőit a Közel-Keleten. Hétfőn az irányított rakétákat szállító “Donald Cook” elhagyta Lárnaka kikötőjét Cipruson, és állítólag Szíria irányába indult. Közben szerdán az USS “Harry S. Truman” repülőgép-hordozó csapásmérő csoportokkal együtt elindult, hogy egy “szokásos” küldetésen vegyenek részt a Közel-Keleten és Európában.

Eközben az Eurocontrol – a légiközlekedés kontinensen belüli kezelésére felhatalmazott uniós szerv – gyors riasztást adott ki, melyben figyelmezette a mediterrán légiközlekedési irányítókat “a lehetséges légicsapás indítására Szíria ellen föld-levegő és/vagy cirkáló rakétákkal a következő 72 órában.”

Eközben Szaúd-Arábia is bekapcsolódik a Szíria elleni, nyugati hadjáratba
Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg késznek  jelentette ki magát, hogy országa részt vegyen egy Szíria elleni amerikai katonai akcióban. Ezt Párizsban mondta, ahová Macron elnök meghívására érkezett két hetes, amerikai útja  után.

A francia és a brit kormány is jelezte, készen áll az Egyesült Államokhoz csatlakozni, ha megtámadja Szíriát a gáztámadás megtorlása miatt.

Miközben a Nyugat készen áll arra, hogy katonai választ adjon az állítólagos szíriai vegyi eseményre, Moszkva a régió további destabilizálására figyelmeztet. Oroszország reméli, hogy minden fél “elkerül minden olyan lépést, amelyet a valóságban nem provokált ki semmi, és alapvetően nem fogja tovább destabilizálni a térség már amúgy is törékeny helyzetét,” – jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. (1)


(1) – https://www.rt.com/news/423774-us-missiles-targeted-russia/

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések