A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több ezer migráns gyereknek veszett nyoma Svédországban

Körülbelül 4,5 ezer gyermeknek veszett nyoma az elmúlt négy évben Svédországban, miután a menedékjog iránti kérelmükről elutasító nyilatkozatot kaptak. A gyerekvédelmi ombudsman aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Svédországban a menekült gyermekek on-line fórumokat használnak a tömeges öngyilkosságok megtervezésére. Minderről a svéd www.thelocal.se lap írt.
Bár a brüsszeli balliberális képviselők előszeretettel hangoztatják a bevándorlás pozitív tulajdonságait, a tények nem ezt támasztják alá. Kevés szó esik például a migráns gyerekekről, pedig nagy számban érkeznek Európa több országába és igen aggasztó a helyzetük.

Megdöbbentő számokat közölt nemrég a svéd www.thelocal.se című lap. Azt írják, hogy csak 2018. első két hónapjában 223 gyereknek veszett nyoma Svédországban a Svéd Migrációs Ügynökség adatai szerint. Ezek a gyerekek vagy egyedül érkeztek az országba, vagy a szüleikkel. 2017. első két hónapjában még “csak” 152 gyermeknek veszett nyoma, vagyis egy gyorsuló folyamatról van szó.

Jelenleg nincs nemzeti iránymutatás arra vonatkozóan, hogyan kell kezelni a menekültügyi eljárás során eltűnő gyermekeket. 2017 végén a Svédországi Gyermekek Ombudsmanja jelentést tett közzé az ügyről, és számos javaslatot tett arra vonatkozóan, hogy a svéd kormány miként alakíthatja ki az esetek iránymutatásait.

A svéd gyermekek menedékjogi folyamata során a gyermekeknek nyújtott támogatás gyakran elégtelen a gyermekvédelmi ombudsman (BO) szerint, amelynek feladata a gyermekek jogainak és érdekeinek képviselete Svédországban. Az új éves beszámolójában az ombudsman 600 menekült gyereket kérdezett meg. Néhányan úgy érezték, mintha a menedékjog iránti kérelmük során folytatott megbeszéléseket nem gyermekeknek tervezték volna, mivel nem értették meg a kérdéseket, és nem érezték magukat biztonságban. A gyerekek meséltek a nem biztonságos életkörülményekről és a zavarokról, amelyek hatással voltak iskolájukra. Nem világos azonban, hogy a megkérdezett gyermekek hány százaléka tapasztalt hiányosságokat.

A gyerekek rávilágítottak arra a hosszú várakozásra, hogy Svédországban törvényes gyámot neveznek ki, néha hét hónapig. A menekültügyi válság idején 2015-ben Svédországba érkező gyermekek fele nem volt őrizetben. Az országban ebben az évben 35.369 egyedüli menekült gyermek volt. A gyermekvédelmi ombudsman aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Svédországban a menekült gyermekek on-line fórumokat használnak a tömeges öngyilkosságok megtervezésére, és nem mindig kapják meg a mentális betegségeikre a megfelelő kezelést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések