A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szavaztak az Európai Parlamentben. Megbukhat Juncker!

Az Európai Parlament megszavazta, hogy Juncker barátjának kinevezését vizsgálja meg a Költségvetési Ellenőrző Bizottság.
Tovább gyűrűzik a Martin Selmayr kinevezésével kapcsolatos botrány. Könnyen lehet, hogy Juncker az ügyeskedéssel nagyon csúnyán megüti a bokáját, ugyanis számos európai parlamenti képviselő is felháborodott az elnök machinációin.

Martin Selmayr lesz az Európai Bizottság új főtitkára. Ő Jean-Claude Juncker jobbkeze és kabinetfőnöke 2014 óta, Juncker február végén jelentette be, hogy a posztot Selmayr kapja.

A döntés átláthatatlansága azonban óriási visszhangot keltett. Az Európai Néppárt (EPP) képviselője, Francoise Grossetete szerint az ilyen esetek az euroszkeptikusokat erősítik, hiszen nem épp bizalomgerjesztő, ha zárt ajtók mögött történnek a fontos döntések. 

Nála jóval erősebb kritikát fogalmazott meg Nigel Farage brit politikus.

Ez nettó nepotizmus. Azt láthatjuk, amint egy felelőtlen kormányzat visszaél a közös vagyonnal. Hála Istennek, hogy az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból!”

A brüsszeli liberálisok még azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy „ha nem lesz óvatos”, Juncker a Santer-féle bizottság sorsára juthat. A Jacques Santer által vezetett Európai Bizottság még 1999-ben volt kénytelen lemondani, hasonló okokból, mint amivel most Junckert támadják.

Először azonban a parlament arról szavazott, hogy Selmayr kinevezését vizsgálja meg a Költségvetési Ellenőrző Bizottsága – írja a Deutsche Welle.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések