A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sonka, tojás, csoki: a drágább termék tényleg mindig jobb is?

A napokban a magyar vásárlók megrohamozzák a boltokat: ismét a sonka, a tojás és a csokoládé lesz a sláger, amiből a kereskedők közül sokan már hetekkel ezelőtt elindították a húsvéti akciókat. De vajon lehet ilyenkor egyszerre spórolni és igazán jókat enni? És mi a helyzet a csokoládéval: tényleg mindig a drágábbat érdemes választani? Nem feltétlenül rossz az, aminek kedvező az ára, de az ünnepi időszak előtt különösen fontos, hogy jól megnézzük, mit veszünk meg.
A húsvét az év első olyan ünnepe, amely jelentősen megnöveli az élelmiszervásárlásokat. A magyarok láthatóan ragaszkodnak a hagyományokhoz: a Nielsen legutóbbi felmérése szerint a sonka kiskereskedelmi forgalma meghaladta a 7 milliárd forintot 2016 március-áprilisában. Persze édességek nélkül sincs ünnep: a szezonban 744 tonna csokitojást, -nyulat és egyéb ünnepi finomságot vásárolnak fel a magyarok, összesen 3,5 milliárd forint értékben. Ezek a termékek mindenhol elérhetőek lesznek a következő másfél hétben a kisboltoktól kezdve a hipermarketekig, de persze különböző áron és különböző minőségben. Most adunk egy kis segítséget a nagy húsvéti bevásárláshoz azoknak, akik valódi minőséget szeretnének, de a lehető legjobb áron.

Előretörnek a diszkontláncok

A húsvéti bevásárlás fő helyszínei korábban a piacok voltak, elsősorban az ott elérhető minőségi hústermékek és a termelőktől vásárolható tojás miatt.

Mára azonban más irányba tolódik a bevásárlás: a magyar vásárlók a húsvéti termékek háromnegyedét diszkontokban, illetve szuper- és hipermarketekben szerzik be.

A húsvéti édességek teljes forgalmából a hipermarketek részaránya 50% körül mozog, a diszkontok mutatója 25%, a legkisebb arányt pedig az önálló kisboltok és a drogériák teszik ki, 1-2%-os aránnyal.

A vásárlási szokások változásához az is hozzájárul, hogy a diszkontláncok kifejezetten kedvező ár-érték arányban kínálják a hagyományos húsvéti termékeket, ráadásul minden elérhető egy helyen.
A minőség terén sem kell kompromisszumot kötni, hiszen a külföldi láncoknál is prioritás a friss hazai termékek biztosítása a magyar beszállítókon keresztül: a Lidl például arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy hazai áruházaiban több mint 60% a magyar termékek aránya.

A legtöbb hazai üzlet a nagypéntek előtti csütörtökön, illetve szombaton is várja a vásárlókat, többen hosszabbított nyitva tartással. Természetesen mindenhol számos kedvezménnyel lesznek elérhetőek a húsvéti ünnep legfelkapottabb termékei: a sonka, a tojás és a csokoládé, valamint a torma és a friss zöldségek. De hogyan találjuk a rengeteg szépen becsomagolt termék és a vonzó akciók sora között a jó minőséget?

1) Sonka

Kezdjük a sonkával, hiszen ez a legfontosabb húsvéti termék. Ennek a beszerzése még a rutinos sonkavásárlóknak is kihívás lehet, hiszen ilyenkor megszaporodnak például az olyan hagyományos parasztsonkának nevezett termékek, amelyek valójában nem a több hónapos érlelésnek, hanem az ízfokozóknak és a víznek köszönhetik állagukat. Persze nincs olyan szakember, aki belelát a sonkába, és megkóstolni sincs lehetőség, de sokat segít a csomagoláson található címke, amelynek nemcsak a termék összetevőiről, hanem a felhasználás módjáról is tájékoztatást kell adnia.

A címkének a következő információkat kell tartalmaznia:
  • a termék milyen állat mely testtájának (comb, lapocka) húsából készült;
  • az előkészítés módja (darabolt vagy kötözött);
  • a hőkezelés módja (nyers vagy főtt);
  • nyers sonkák esetén, hogy a termék nyersen, főzve vagy sütve fogyasztható.


Érdemes arra is figyelni, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készült a termék, illetve hogy füstölt vagy füstölt ízű kifejezés szerepel-e a csomagoláson. A Nébih szerint a hagyományos sonka-ízélményt keresőknek nem javasolt a gyorspácolt és füstölt ízű jelzővel ellátott termékek választása, utóbbinál például a füstaroma légtérbe párologtatása helyett közvetlenül juttatják az aromát a húskészítménybe.

A kötözött sonkáknál is előfordulhat, hogy a szép külső gyenge minőséget takar, ezért aki biztosra akar menni, annak olyan termékeket érdemes keresni, amelyeket félbe vágva zsugorfóliáztak, mert a metszet sokat elárul a sonkáról. Nemcsak a zsírtartalom válik láthatóvá, hanem az is, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk, hiszen a jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, véraláfutások nélkül. Érdemes ellenőrizni a lejárati időt is, illetve fontos, hogy ha a vákuumcsomagolás sérült, ne vegyük meg az árut, mert nem tudhatjuk, mikor nyílt ki a légmentesen záródó zacskó, így a hús szavatosságát sem lehet meghatározni.

Ennyibe kerülnek sonkák (per kilogramm)
  • Hagyományosan füstölt, darabolt comb: 1790 forint
  • Hátsó csülök: 1490 forint
  • Békebeli füstölt kötözött lapocka (Pick): 2490 forint
  • Pulyka alsócomb: 1190 forint
  • Pulyka kötözött sonka: 1590 forint
  • Füstölt sertéstarja: 1790 forint


2) Tojás

Az ár a tojás esetében különösen érzékeny kérdés lehet az idei évben az elmúlt időszak drasztikus drágulása miatt. Tavaly decemberben 10 darab tojás átlagosan 544 forintba került, ami a megelőző év decemberéhez viszonyítva 40%-os áremelkedést jelentett a KSH szerint. Akár darabonkénti 60 forintos tojásárakkal is találkozhattak a vásárlók a boltokban, de az év elején végre megindult a csökkenés. A mostani 40-45 forint körüli darabár valószínűleg a húsvét közeledtével sem változik jelentősen. Az ár megítélésénél azonban érdemes azt is számításba venni, hogy milyen méretű (S, M vagy L) termékekről van szó.

Mint minden húsvéti árunál, a tojásnál is érdemes odafigyelni a fogyaszthatósági időre, főleg ha nem egyszerre tervezzük felhasználni a megvásárolt mennyiséget. Emellett fontos, hogy csak tiszta, friss és ép tojást vásároljunk, de ezenkívül is van még néhány jellemző, amit nem árt ellenőrizni.
A termékekre nyomott kód első számjele a tartási technológiára utal (0 - biotartás, 1 - szabad tartás, 2 - mélyalmos, 3 - ketreces technológia), amit a származási ország betűjele és a termelő tízjegyű regisztrációs száma követ. A kistermelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon, tőlük szóban kérhetnek tájékoztatást az érdeklődők. Érdemes a húsvéti időszakban is olyan kereskedőnél vagy üzletben vásárolni, amelyben megbízunk, ismerjük a termékeit és elégedettek vagyunk vele.

3) Csokoládé

A csokoládényúl és -tojás a húsvéti ünnep legnépszerűbb édességei, de érdemes óvatosnak lenni, mert nem minden csoki, ami annak látszik, vagy amit annak neveznek. A csillogó csomagoláson látható feliratot se vegyük készpénznek, mert az is megtévesztő lehet: ehelyett mindig a csomagolásra ragasztott címkét vegyük figyelembe. Ahhoz, hogy a termék kiérdemelhesse a csoki megnevezést, meghatározott mennyiségű kakaó-szárazanyagot (kakaómasszát, kakaóport és kakaóvajat) kell tartalmaznia:
  • Étcsokoládé esetén legalább 35% összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek, amiből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag.
  • Tejcsokoládé esetén legalább 25% összes kakaó-szárazanyagot kell tartalmaznia a terméknek.

Hasznos információ lehet még, hogy az összetevőket mennyiségileg csökkenő sorrendben tüntetik fel a címkéken, tehát amiből a legtöbb van, az szerepel az elején. Érdemes a magasabb kakaótartalmú csokit választani, ugyanis a kakaós bevonóknak nemcsak a kakaótartalmuk alacsonyabb, hanem több transz-zsírsavat tartalmaznak, amelyek nagyobb mennyiségben komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ha ajándékba vásárolunk csokit, és nem szeretnénk sokat költeni, akkor válasszunk inkább kisebb kiszerelést, de a jó minőségű édességből. Az összetevők listáján kívül van még néhány egyszerű dolog is, ami garantálja a jó minőséget: például több gyártó a közkedvelt csokoládéjából figurát is készít, azonos márkanév alatt pedig az összetétel is azonos.

+1) Vigyázz az akciókkal

Az üzletekben március elejétől fokozatosan megjelentek a kifejezetten húsvétra szánt termékek, és sokan meghirdették az első húsvéti akciókat is. Természetesen érdemes ezeket kihasználni, de ezen a téren is találkozhatunk megtévesztő gyakorlatokkal, ezért érdemes résen lenni. Különösen a "+25% ingyen", illetve a "2+1 ajándék" típusú akcióknál ajánlott meggyőzödni arról, hogy az ajándékba ígért termék valóban ingyen van. Gyakori promóciós csapda ugyanis, hogy ilyenkor az ajándéktermék árát is tartalmazza a kedvezményesnek kikiáltott ár. Valószínű, hogy ha mindent ellenőrzünk, akkor a bevásárlás hosszabb ideig fog tartani, de a pénztárcánkat óvjuk azzal, ha körültekintően vásárolunk.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések