A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Pánik az USA-ban! Az amerikai szenátor azonnali párbeszédet követel Putyinn

Az amerikai törvényhozók egy csoportja stratégiai párbeszédre szólított fel Moszkvával. Úgy érzik, hogy az ügy “sürgetőbb”, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bemutatta a világnak a számos területen élenjáró legújabb fegyverrendszereket.
“Az amerikai-orosz stratégiai párbeszéd sürgetőbb Putyin elnök március 1-én tett nyilvános bejelentését követően, amikor számos új nukleáris fegyverre hivatkozott, amelyeket Oroszország állítólag fejleszt, beleértve egy cirkáló rakétát és egy nukleáris víz alatti drónt is,” – írta Edward J Markey, Jeff Merkley, Dianne Feinstein és Bernie Sanders amerikai szenátor.

Az Egyesült Államok külügyminiszterének, Rex Tillersonnak címzett levél csütörtökön jelent meg. A szenátorok hangsúlyozták, hogy míg a két országnak számos “jelentős” nézeteltérése van, köztük az állítólagos orosz beavatkozás a 2016-os amerikai választásokba és a Krím “elcsatolása“, Moszkvának és Washingtonnak a tárgyalóasztalhoz kell ülnie.

“E politikai szakadékok miatt, nem pedig ezek ellenére … az Egyesült Államoknak sürgősen tárgyalnia kell Oroszországgal annak érdekében, hogy elkerüljük a téves számítást és csökkentsük a konfliktusok valószínűségét.”

A törvényhozók aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a vadonatúj orosz nukleáris fegyverek közül néhány nem tartozik a stratégiai fegyverzetcsökkentési szerződés hatálya alá, amely általánosan az Új START néven ismert, és ezért a megállapodás kiterjesztésére szólítanak fel. A szóban forgó fegyverek közé tartozik egy cirkáló rakéta, mely hatótávolságának gyakorlatilag nincs korlátja és egy atomenergiával működő víz alatti drón.

A levél azonban nem hagyta ki annak esélyét, hogy Oroszország az 1982-es Középhatótávolságú Nukleáris Erők Szerződést (INF) megsértette, és felszólították a külügyminisztériumot, hogy foglalkozzanak az állítólagos jogsértéssel. Moszkva és Washington már több éve vádolják egymást az INF-Szerződés megsértésével. Az Egyesült Államok folyamatosan azzal vádolja Oroszországot, hogy a megállapodás által tiltott hatótávolságokkal rendelkező rakéta változatokat fejlesztett ki anélkül, hogy Amerika bármilyen konkrét információt szolgáltatott volna az ilyen állítások alátámasztására.

Moszkvának viszont saját listája van azokról a panaszokról, amelyek az Egyesült Államok hiányosságaira vonatkoznak az INF-Szerződéssel kapcsolatban. Ezek között szerepel az amerikai drónprogram, valamint egy európai haditengerészeti függőleges indítórendszer földi elhelyezése az Aegis Ashore program részeként. Oroszország azt állítja, hogy ezek a szerződés megsértését jelentik. 2017 decemberében Putyin azt mondta, hogy Washington nyilvánvalóan megteremtette a feltételeket, hogy kilépjen a megállapodásból és kijelentette, hogy a kilépés folyamata valójában már elkezdődött.

Március 1-én az orosz elnök egy sor fejlett orosz nukleáris fegyvercsoportot mutatott be, amelyek közül néhányat még nem nevezett meg. A nemzethez intézett beszédében Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nem lenne szüksége ezekre az új fegyverekre, ha az Egyesült Államok és szövetségesei meghallgatták volna a jogos orosz aggodalmakat. “Senki sem akart tárgyalni velünk a probléma gyökeréről. Senki sem hallgatott ránk; így most hallgassanak ránk!” – mondta.

A beszéd hisztérikus reakciót váltott ki a nyugati médiából, és egy új fegyverkezési verseny kirobbanásáról beszéltek, amiért magát Putyint kezdték ismét hibáztatni. Az orosz elnök hivatkozott arra az amerikai döntésre, hogy 2002-ben kivonul az 1972-es ballisztikus rakétavédelmi szerződésből. (1)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések