...

Orbán Viktor: Ha bevándorlóországgá válunk, hanyatlás lesz

Orbán Viktor miniszterelnök szerint ha Magyarország nem válik bevándorlóországgá, akkor fejlődni fog, ellenkező esetben viszont visszalépés, hanyatlás, megtorpanás lesz. Az elkövetkező négy évben nem szabad beengedni Magyarországra egyetlen migránst sem, meg kell védeni a kerítést, ki kell fizettetni Brüsszellel az árát és ki kell tiltani az országból mindenkit, aki bevándorlásszervezéssel foglalkozik - mondta a miniszterelnök.
A kormányfő Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumán tartott beszédet.

Elmondta:
Magyarország ma azért teljesít jobban, mert nem hagytuk, hogy a döntés szabadságát elvegyék tőlünk, ugyanis ha a fontos nemzeti kérdésekben nem mi döntünk, hanem Brüsszel vagy az IMF, akkor bajban leszünk.
A 2010 óta elért eredmények közé sorolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hazaküldését, az IMF- és az EU-hitel visszafizetését, a 3,8 százalékra csökkent munkanélküliséget, a karnyújtásnyira lévő teljes foglalkoztatottságot, a hatodik éve 3 százalék alatt lévő hiányt és az államadósság csökkenését.

Ahhoz, hogy Magyarország bármire képes legyen az elkövetkező négy évben,
nem szabad beengedni Magyarországra egyetlen migránst sem, meg kell védeni a kerítést, ki kell fizettetni Brüsszellel az árát - minimum a felét -, és ki kell tiltani az országból mindenkit, aki bevándorlásszervezéssel foglalkozik
- mondta a miniszterelnök.

Ha sikerül megvédeni Magyarországot, akkor reálisan elérhető minden évben a 4 százalékos gazdasági növekedés, 2022-re pedig a teljes foglalkoztatottság. Magyarország továbbá képes lehet arra, hogy minden évben emelkedjen a minimálbér, 4 százalékos gazdasági növekedéssel pedig minden évben lehet nyugdíjemelés és nyugdíjprémium, megőrizhető a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége, és újra emelkedhet a családoknak járó adókedvezmény - sorolta Orbán Viktor, kiemelve, hogy minden évben csökkenthetők lesznek a munkáltatói adóterhek is.

Orbán Viktor bejelentette a Modern falu program elindítását is.

A gazdasági élet szereplőihez szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány nem az IMF-re épített, nem keresett külföldi modelleket, és nem fogadott el semmilyen fenyegetést. Ehelyett megállapodott a magyar munkaadókkal és szakszervezetekkel, és így a minimálbért 2010-hez képest 90 százalékkal, a garantált bérminimumot pedig a duplájára tudták emelni.

A következő években az országnak felzárkózási fordulatra van szüksége, el kellene érni, hogy 2030-ra az ország fejlettségi szinte elérje az európai uniós átlagot, 2050-re pedig az akkori osztrák fejlettségi szintet - ezt már Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke mondta a rendezvényen.

A jegybank elnöke szerint 2010 óta az ország tizenkét  sikeres fordulatot hajtott végre, köztük gazdaságpolitikai, monetárispolitikai és munkaerőpiaci fordulatot.

Kiemelte: a monetárispolitikai fordulat révén jelentősen csökkent az országban a kamatok mértéke, az állampapírok hozamszintje, ennek hatásaként a központi költségvetés a kamatkiadásokban 2015-ben mintegy 500 milliárd forintot, 2017-ben 600 milliárd forintot takarított meg, az idén pedig várhatóan 750 milliárd forintot spórolhat a büdzsé.

0 Megjegyzések

Hirdetés