A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Meglepő fejlemények az orosz elnökválasztáson

A szavazatok több mint háromnegyedét kapta Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a hétvégi orosz elnökválasztáson.
A szavazatok több mint háromnegyedét kapta Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a hétvégi orosz elnökválasztáson.A moszkvai Központi Választási Bizottság a szavazatok 99 százalékának összesítése alapján közölte, hogy Vlagyimir Putyin államfő a voksok 76,65 százalékát szerezte meg a vasárnapi orosz elnökválasztáson.

A kommunisták által indított Pavel Grugyinyin 11,82, a liberális demokrata Vlagyimir Zsirinovszkij 5,68, a Polgári Kezdeményezés színeiben indult Kszenyija Szobcsak pedig 1,66 százalékot kapott.A négy további jelölt 1 vagy kevesebb mint 1 százaléknyi szavazatot gyűjtött a voksoláson.

Az eredmény megfelelt a várakozásoknak, ám Vlagyimir Putyin nagyvárosi támogatottsága meglepő fejlemény – nyilatkozta az InfoRádiónak Sz. Bíró Zoltán, Oroszország-szakértő. „A két leginkább nyitott, külvilággal együttműködést kereső város, Moszkva és Szentpétervár lakói is nagyon nagy arányban támogatták Putyint” – emelte ki a szakértő.

Az is meglepetés, hogy az orosz elnök jobb eredményt ért el, mint 6 évvel korábban, 2012-ben – tette hozzá Sz. Bíró Zoltán.

A 2004-ben elért eddigi legjobb eredményét is közel 5 százalékkal haladta meg a vasárnapi választáson Vlagyimir Putyin.

A 70 százalékos részvételi arányt azonban nem sikerült elérni, bár a szakértő szerint ez nem okozott meglepetést. „De nagyon közel van ehhez az a 67,4 százalékos országos részvételi arány, ami lényegében benne van abban a sávban, ami megszokott az elnökvékasztásokon” – fogalmazott.

Az Oroszország szakértő rövidtávon nehezen tartott elképzelhetőnek paradigmaváltást Moszkva politikájában, mint mondta: az orosz belpolitika hosszú évek óta a külpolitikai helyzetnek van alárendelve, amely továbbra sem a kompromisszumokban, hanem a konfrontáció fenntartásában érdekelt.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések