A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Így jutott Horn előszobájából Márki-Zay kabinetjébe

A vásárhelyi Fidesz szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, Horn Gyula titkárságvezetőjét alkalmazza Márki-Zay Péter – írja a Promenad.hu. Az állításnak a lap megpróbált utánajárni. Információik szerint Baranyi Máriát valóban felvették a vásárhelyi Polgármesteri Hivatalba a Kabinet Iroda felállítására és vezetésére. A portálnak több, a fogadóórán járt vásárhelyi polgár is megerősítette, hogy Baranyi már vezetőként koordinálta a titkárságot, és irányította a polgármesterhez érkezőket.
A Promenad.hu internetes és egyéb források alapján utánajárt, ki is a titokzatos új titkárságvezető, a pályafutásának mely vonatkozásaira figyelhetett föl Márki-Zay Péter, amikor az alkalmazása mellett döntött. Egy vérbeli szocialista politikai szereplő alakja bontakozik ki előttünk, aki nemcsak rajongója volt a pufajkás, kommunista múltú Horn Gyula miniszterelnöknek, de még formálni is igyekezett annak tevékenységét.

A Promenad.hu összeállításában azt írja, a bölcsész végzettségű Baranyi Mária diplomáciai pályára készült, és saját bevallása szerint a Horn Gyulánál betöltött titkárságvezető pozíciója előtt „különféle vállalatok és intézmények nemzetközi osztályain dolgozott, s a Magyar Rádió és az MTI munkatársa is volt”. A rendszerváltás utáni első rossz emlékű MSZP–SZDSZ-kormány idején, 1994 és 1998 között a miniszterelnök titkárságának vezetője. 1995-ben Horn Gyula a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkárává nevezte ki. 

Azt, hogy milyen fontos szerepe volt Horn irányításában, pontosan érzékelteti a Miniszterelnöki Hivatal sajtótitkára, Hajdú András blogbejegyzése, melyben arról panaszkodott, Horn Gyulához csak kivételes esetekben, „a titkárságát egomániásan vezető Baranyi Mária jóindulatával” juthatott be. „Nem hallgatott ránk. Pontosabban: nem ránk hallgatott, hanem titkárságvezetőjére; a nő fanatikus híve – sőt hívője – volt Hornnak. Az eredmény ismert.” – ismerteti a potrál, ahol a nő politikai útját is részletesen bemutatják az olvasónak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések