A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Civilek haltak meg Kelet-Gútában – Afrínból tömegesen menekülnek a helyiek

Több mint 30 civil vesztette életét a szombati légicsapásokban Kelet-Gúta felkelők ellenőrizte részén, Szíriában, az ország északnyugati részén fekvő Afrín környékéről pedig szerda óta több mint 150 ezer ember menekült el az előrenyomuló török hadsereg elől – jelentette szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű szervezet.
Az OSDH arról nem tudott nyilatkozni, hogy a kelet-gútai légicsapásokat a damaszkuszi rezsim gépei vagy a vele szövetséges Oroszország harci repülői hajtották végre. A szervezet számításai szerint a hetek óta tartó véres offenzívában a kormányerők a főváros szomszédságában fekvő térség mintegy 70 százalékát vonták már ellenőrzésük alá.

Afrín északi részéről egész éjjel heves harcokat jelentett az OSDH. A szervezet szerint a török haderő és szíriai szövetségeseik megpróbálnak behatolni a városba, amelyben mintegy 350 ezren élnek. A települést gyakorlatilag körbezárták, a helyiek dél felé, egy keskeny folyosón keresztül még el tudják hagyni a várost, és a kormányerők vagy kurd milíciák ellenőrizte területekre menekülhetnek. Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH igazgatója szerint ezen a szűk folyosón pár nap alatt 150 ezren hagyták el a várost.

Törökország januárban indított offenzívát Afrín térségében az ottani kurd fegyveresek ellen, akiket Ankara terroristának tart. A kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia a nyugati koalíció egyik legszorosabb szövetségese az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban. Az Egyesült Államok fegyverekkel is támogatta őket. Ankara arra hivatkozva indította meg a támadást januárban, hogy a fegyverkező kurdok biztonsági fenyegetést jelentenek. Törökország attól tart, hogy ha Szíria északi részén a kurdok bármiféle önállóságot szereznek maguknak, az a Törökországban élő, több mint tízmilliós kurd kisebbség önállósági törekvéseit is felerősíti.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések