A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb hét személy nyerte el a Corvin-láncot

Utoljára hat évvel ezelőtt adományozták a kitüntetést. A Horthy-korszakban a tudományos, művészeti és művelődési eredmények elismerésére létrehozott Corvin-láncot az első Orbán-kormány újraalapította.
A Corvin-láncot még 1930-ban alapították a magyar tudomány, irodalom és művészet, művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére. Kezdetben egyszerre 12 tagja lehetett, ez 1940 után 15-re bővült. A világháború után a kitüntetést megszüntették, 2001-ben alapította újra az első Orbán-kormány. 

A szocialista kormányok alatt nem adományozták a kitüntetést, mert állítólag a Horthy-korszakot idézte. A változás 2010 után következett be, ekkor döntöttek arról, hogy maximum 15-en lehetnek egyszerre azok, akik a Corvin-láncot elnyerők közé tartoznak. 2012-ben öten kapták meg az elismerést, most pedig az elmúlt években meghaltak helyére választottak újabb személyeket.
„Hitelesség, megfontoltság és kitartó munkával megszerzett bizonyosság. Ez önbecsülésünk alapja" - fogalmazott Áder János államfő a Corvin-láncok átadásakor a Parlamentben. A köztársasági elnök Kövér László házelnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt Huszti Péter színművésznek, Maróth Miklós orientalista akadémikusnak, Martonyi János korábbi külügyminiszternek, Ritoók Zsigmond klasszikafilológus akadémikusnak, Sótonyi Péter orvos akadémikusnak, valamint Sir George Radda biokémikusnak nyújtotta át az elismerést. Melocco Miklós szobrászművész szintén megkapta a Corvin-láncot, de ő később veszi át a kitüntetést.

(Forrás: Blogstar)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések