A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Oroszország egy független internetet hozna létre a BRICS országok számára

Az orosz állampolgárok több mint fele támogatja a BRICS gazdasági blokk számára tervezett külön internet létrehozását mondván, hogy az ötlet növelheti a felhasználók személyes adatainak biztonságát és segíthet kivédeni az ellenséges propagandát.
A VTSIOM állami közvélemény-kutató ügynökség által hétfőn nyilvánosságra hozott kutatás szerint a BRICS nemzetek – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika gazdasági és politikai blokkja – számára létrehozandó külön internetet az oroszok 58 százaléka támogatja. A válaszadók huszonkilenc százaléka azt állította, hogy ellenzi az ötletet.

Támogatói azt állítják, hogy ez segíthet megvédeni a hétköznapi polgárokat a támadásoktól, és általánosságban növelné az adatbiztonságot, valamint csökkentené az oroszok ellen indított káros külföldi propaganda mennyiségét. Azok, akik azt állították, hogy nem kedvelik az elgondolást, hogy egy független internetet hozzanak létre a BRICS számára azt mondták, arra számítanak a kormánytól, hogy túlzott korlátozásokat vezet be a webes tartalmakra.

Ugyanakkor a válaszadók 23 százaléka azt mondta, hogy támogatják a kezdeményezést, hogy külön internetet indítsanak csak az Orosz Föderáció számára. Az oroszok harminc százaléka azt mondta, hogy országuk egy egységes internetet hozhatna létre Fehéroroszországgal, és 24 százalékuk azt mondta, hogy a projektben részt vehetne Kazahsztán is.

Tavaly novemberben Oroszország nemzetbiztonsági tanácsadó testülete, a Biztonsági Tanács hivatalos kéréssel fordult a kormányhoz egy független internetes infrastruktúra kialakításához a BRICS nemzetek számára, amely tovább működne a globális internetes működési zavarok esetén. A biztonsági tisztviselők különösen egy külön biztonsági rendszer domain név szervert (DNS) akarnak indítani, amit nem ellenőriznének a nemzetközi szervezetek.

Sajtójelentések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen 2018. augusztus 1-jét jelölte meg  határidőnek a feladat befejezésére. Ugyanakkor orosz tisztviselők következetesen elutasítják azokat a pletykákat, hogy az országot lekapcsolnák a globális internetről.

2014-ben Putyin sajtótitkára, Dmitrij Peszkov elmondta, hogy “Oroszországnak a globális internetről történő lekapcsolása természetesen szóba sem jöhet,” de megjegyezte, hogy az orosz hatóságoknak fel kell készülniük a nyugati kormányok és a különleges ügynökségek lehetséges ellenséges fellépéseire.

“Mindannyian tudjuk, hogy kik a globális internet vezetői. És a bizonytalansága miatt meg kell gondolnunk, hogyan biztosítsuk nemzeti biztonságunkat,” – mondta Peszkov. Nem arról van szó, hogy leválasztják Oroszországot a világhálóról, hanem mint hozzátette: “megvédeni a lehetséges külső befolyástól“. (1)

(1) – https://www.rt.com/politics/417254-russian-public-support-idea-of/

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések