A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy ország ahol 20.000 migráns adott be menedékkérelmet, de csak 20-at fogadtak be

2017-ben mintegy 80 százalékkal nőtt a Japánban menedéket kérők száma, ugyanakkor ehhez képest a szigetországban összesen 20 embert fogadtak be – írja a Reuters.
Japánban hagyományosan büszkék a társadalom kulturális és etnikai egységességére, így a bevándorlás is egy ellentmondásos téma.

Japán a befogadás helyett jellemzően adakozni szeret, 2015-ben közel 100 milliárd dollárt ajánlottak fel az OECD fejlesztési alapjának, ezzel az ötödik legnagyobb adakozóvá váltak.

A menedékkérők száma azért is emelkedett meg ennyire az elmúlt években, mert a japán rendszerben rátaláltak arra a kiskapura, hogy a kérelmük elbírálásáig szabadon mozoghatnak az országban. A japán kormánynak ebből lett elege, és ezért január közepén megváltoztatták a törvényeket, így most már csak az úgynevezett bona fide (nem gazdasági okokból érkező) menekültek kaphatnak munkavízumot.

Japánba nem csak a klasszikus menedékkérő országokból érkeznek sokan, a beadott 19 628 kérelem negyedét a filippínók tették ki, őket a vietnámiak követik.

A tavaly ténylegesen befogadott 20 emberből öt egyiptomi, öt szír, és két afgán volt, a maradék nyolc menekült nemzetiségét a japán igazságügyi minisztérium állításuk szerint azért tartja titokban, mert túlságosan könnyű lenne beazonosítani őket. Emiatt nem túlságosan merész az a tipp, hogy észak-koreai menekültekről lehet szó.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések