A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A szuperhold fényében tört ki a vulkán: bámulatos fotók!

Okkal hihetné az ember, hogy ilyesmit maximum a fantasztikus filmekben látni.
Már több mint egy hete, hogy kitört a Mayon, a Fülöp-szigetek egyik legaktívabb vulkánja, és azóta is fortyog. A legújabb fotók viszont a szuperholdnak köszönhetően, ha lehet, még látványosabbra sikeredtek, mint az első képek, melyeket megmutattunk.

Kitörésekor a tűzhányó krátere tíz kilométeres magasságú hamufelhőt lövellt ki, miközben az oldalából két helyen ömlött a láva két-, valamint ötszáz méteres magasságba. A vulkán kitörését már hetekkel ezelőtt sejteni lehetett, ezért a katasztrófavédelem nyolc kilométeres körzetben mintegy negyvenezer lakost evakuált.

Bár a Mayon tevékenysége kissé csillapodott, napjainkig is elképesztő mennyiségű hamut, füstöt és lávát zúdít a környezetre, ami a szuperhold jelenségével együtt hátborzongató látványt nyújt.
A szuperhold szupersége abban rejlik, hogy ilyenkor az égitest legtávolabbi pontjához viszonyítva nagyjából ötvenezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, ennélfogva a normál méretéhez képest durván 14%-kal nagyobbnak tűnik. Maga a szuperhold kifejezés pedig az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontjára eső teliholdciklust jelenti. Nézd meg képeken a rendkívüli pillanatokat!




Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések