A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A német lap sivalkodása: Magyarország miatt fog kitörni a harmadik világháború

A német Süddeutsche Zeitung azon sivalkodik, hogy Lengyelország, Magyarország és Csehország politikája oda sodorja Európát ahol a két világháború előtt volt. Elképesztő, hogy a lap publicistái odáig jutottak migránselutasító keleti tagállamok ellen folytatott kampányukban, hogy ezzel próbálják riogatják olvasóikat, ha már más nem hat rájuk.
A müncheni Történelemkutató Intézet helyettes vezetője arra figyelmeztet, hogy a nacionalisták kockára teszik az európai béketervet, miközben a nemzetközi együttműködés híveinek állítják be magukat. Magnus Brechtken, akinek egyik szakterülete a náci idők feldolgozása, emlékeztet arra, hogy mindkét világháborút a nacionalizmus idézte elő, és az európai egységmozgalom 45 után a többi közt éppen erre a tanulságra épült.

Pár év óta azonban ezzel ellentétes mozgás szemtanúi vagyunk: megint felbukkant a nacionalizmus. Cinikus, ám sikeres politikusok arra számítanak, hogy az emberek megfeledkeznek a történelemről. Ők maguk pedig a nemzeti érdekeket tolják előtérbe, ami megakadályoz minden kompromisszum-kereső kooperációt, amire pedig megtanítottak az eltelt évtizedek.

Lehangoló a kép, amit Magyarország, Lengyelország és Csehország nyújt. Az egy főre vetített támogatást tekintve a magyarok az elsők az unióban, ám az Orbán-kabinet közben tudatosan figyelmen kívül hagyja annak a politikai kultúrának a szabályait, amely éppen a szolidaritáson alapszik. A menedékpolitika kedvezőtlen kísérő jelentségeit lovagolja meg, hogy leplezze a demokrácia-ellenes tekintélyuralmi törekvéseit.

A nacionalistákban közös, hogy Moszkvára tekintenek, noha az semmi mást nem akar, mint a saját hatalmi érdekeit érvényesíteni. A lengyel kormány az unió pénzét használja fel az állam átalakítására, abból stafírozza ki a klientúráját. Rég meghaladottnak tartott érzelmeket kelt újra, de közben tartja a markát Brüsszelben. Ezek az új nacionalizmusok az európai politika fenyegető kulturális fordulatáról tanúskodnak.

Ha sikeresnek bizonyulnak, a földrész ott fog állni, mint 1945 és 1914 előtt: önző nemzetállamok rivalizálnak egymással. A történelem ismerete segít, hogy ne jussunk el ide. Viszont igazi veszély, ha megfeledkezünk a történelemről.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések