A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Örvendi László: „Még nem ette meg a kutya a telet”

Bár még nem okozott nagyobb gondot, hogy enyhe az idő, nem örülnek neki a gazdák; több szempontból is kívánatosnak tartanának egy legalább kéthetes, mínusz 10 fokos hideget. 
– Az őszi vetéseknél még nem észleltünk bajt, az elmúlt napokban tapasztalt éjszakai fagyok visszafogták a növények fejlődését. A gyümölcsösök veszélyeztetettebbek, de itt sem találtunk rügypattanást – mondta el érdeklődésünkre Örvendi László, aki Hajdúszoboszló környékén gazdálkodik.

De még nem ette meg a kutya a telet, az elmúlt években februárban mindig jött hideg időszak, erre számítunk most is; mindenképpen jó lenne egy normális tél.”

– Most leginkább a gyümölcsfák kérge alatt megbúvó kártevők elszaporodásától tartunk. A talaj nedvességtartalmára jelenleg nem panaszkodunk, bár mindig elkélne az eső, szárazság pillanatnyilag nem okoz gondot – tette hozzá.

Polgár József Komádi és Magyarhomorog határában gazdálkodik, búzát, kukoricát és napraforgót termeszt.

Egyáltalán nem örülünk az enyhe télnek, jó lenne a hideg, és nagyon kellene a hótakaró minden növényünkre, húszcentis lepel lenne ideális.”

– A csapadék most elégnek tűnik, de bírna még a talaj többet, kellene a folyamatos vízutánpótlás – osztotta meg velünk.

Nagyon kellene már a fagyos időjárás

Most még jól néz ki az őszi vetés, időben, sőt, igen jól kelt Bihartorda környékén, Sárréten, ahol Módos Imre gazdálkodik. Belvíz nincs, a csapadék elszivárgott.

– Azonban nem örülünk ennek az időnek, túl enyhe, még a napokban volt mínusz 1-2 fok sem tekinthető hidegnek. Ha így marad, azzal a veszéllyel jár, hogy előjönnek a gombabetegségek, a búza, árpa, tritikálé mind ki van neki téve; hamar be kell avatkozni az összes szántóföldi növénynél. Meggyesünk is van, a gyümölcsök még nem indultak meg, ezeknél rizikós, hogy ha enyhe marad az idő, és rügyezni kezdenek a fák, aztán ha jön rájuk egy fagy, odalesz a termés egy része! Szükség lenne legalább két héten át mínusz 5-10 fokra – mondta a gazda, aki bízik benne, hogy januárban, februárban hideg lesz, ahogyan az megszokott.

Most van ideje

– Az ősz enyhe és csapadékos volt, ez kedvezett a növényeinknek, az azonban nem, hogy eddig elmaradt a tél. Így áttelelhetnek a földben a kórokozók, a fonálférgek, gombák; legalább mínusz 10 fok kellene ahhoz, hogy elpusztuljanak. Azonban eddig a leghidegebb, amit mértünk, mínusz 7 fok volt – mondta el érdeklődésünkre Ötvös Sándor, a hajdúnánási önkormányzat startmunka-programjának kertészeti szakmai vezetője.

– A kis hőigényű növényeink már megindultak, a többiek még nyugalmi állapotban vannak. Amikor nappal enyhe az idő, és éjjel fagy, az problémát okoz, mert a hőingadozás miatti talajmozgások sérthetik, elszakíthatják a növények gyökereit. Most egy hideg időszak nagyon jól jönne. De ha február közepén, végén lenne egy nagyobb lehűlés, az már nem kedvezne nekünk – részletezte.

Mint elmondta, környékük jelenleg nem csapadékhiányos, még vízállásos területek is vannak, de persze, az eső mindig kell a mezőgazdaságban. Gondot az okozhatna, ha sok csapadék után erős fagy lenne, és nem tudna a talajba szivárogni a víz.

Nem az igazi

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén folytatódik az enyhe idő, utána némi lehűlés kezdődhet. A hőmérséklet éjszaka mínusz 5, nappal plusz 1-2 fok körül alakul. Jelentősebb mennyiségű havazásra nincs kilátás.

(VIA: HBN)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések