A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamarosan ütközhet valamivel a Naprendszerünk? Kataklizma várhat az emberiségre, amit a bolygónk sem él túl!

Csillagászok legújabb mérési eredményei szerint a bolygórendszerünk és a Gliese 710 a közeljövőben összeütközhet.
Az űrben megannyi veszély leselkedik apró, piciny, élettel teli bolygónkra, és az azt környező Naprendszerre. Nem elég, hogy tulajdonképpen bármikor létrejöhet egy halálosan pusztító napkitörés, vagy érkezhet egy tömeges kihalást okozó aszteroida a mélyűrből.

Most új eredményekre hivatkozva a csillagászok azt mondják, hogy naprendszerünk hamarosan összeütközhet egy csillaggal.

A tudósok már korábban is tisztában voltak vele, hogy a csillag a jövőben közel kerül a naprendszerünkhöz. Ez a közelség azonban korábban jelentősen alá lett becsülve.

A mostani eredmények szerint ugyanis jóval közelebb kerül majd, ez pedig szinte biztossá teszi, hogy előbb vagy utóbb, de a közeljövőben össze fog ütközni a naprendszerünkkel.

Ez önmagában még nem hozna katasztrófát ránk, Földlakókra, azonban nagy felfordulást okozhat majd a naprendszerünk szélén elhelyezkedő, üstökösmagoktól hemzsegő Oort-felhőben.

Onnan ugyanis kilökheti az űrtörmeléket, melyek egy részét magához vonzza majd, és elnyeli, míg a többi üstökös darabkát a naprendszer belseje felé taszítja.

A Gliese 710 pontosan felénk tart tehát, és egy idő után vészesen közel kerül. Bár maga a csillag –a Gliese 710 – körülbelül feleakkora, mint a napunk, és jelenleg 64 fényévre van tőlünk, mégis teljes felfordulást okozna a naprendszerben.
Ami még aggasztóbb, az az, hogy a számítások szerint a találkozót követően egy három-négymillió évig tartó üstökös záporra kell számítani, melyek szintén a belső naprendszer bolygói felé fognak irányulni.

Amikor majd ennyire közel lesz hozzánk a Gliese 710, akkor úgy fog ragyogni az égen, mint a Mars, vagy a Vénusz, mikor fényesebb időszakukat élik. Ha akkor még itt fogunk élni a Földön, akkor évente legalább egy tucatnyi üstököst fogunk látni akár szabad szemmel is, de olyan is lehet köztük, mely a bolygónkba fog becsapódni.

A poznani csillagászok szerint az elmúlt néhány millió évben egy csillag sem férkőzött annyira közel a napunkhoz, mint amennyire a Gliese 710 fog.

A kérdés már csak az persze, ami mindenkiben felmerül, hogy pontosan mikor. Nos, a hamarosan szót leginkább csillagászati értelemben kell érteni, ugyanis előreláthatólag az esemény 1,35 millió év múlva következik be.

Vagyis nem a mi életünkben, azonban az már egészen biztos, hogy ennyi idő elteltével az emberiség szembe fog nézni egy nagyobb kihalási veszéllyel.

Addigra teljesen készen kell állnunk, pedig evolúciós és történelmi léptékben ez kicsit több mint egymillió év nagyon kevés időnek számít.

Jelenleg még több a kérdés, mint a konkrét válasz, így sokan abban reménykednek, hogy talán a jövőben a pontosabb mérések azt fogják mutatni, hogy elkerülhetjük az ütközést.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések