A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A bolgár elnök beintett a Transparency International-nak

Vétót emelt kedden Rumen Radev bolgár államfő a parlament által decemberben elfogadott korrupcióellenes törvény ellen, arra hivatkozva, hogy az új szabályozás nem teszi lehetővé a korrupciós hálózatok hatékony felderítését.
 A törvényhozásban megszavazott törvény értelmében több meglévő, pénzügyi szabálytalanságokat vizsgáló hatóságot vonnának össze egy új korrupcióellenes hivatalban, amely a tervek szerint erélyesebben lépne fel a magas állami pozíciókat betöltő gyanús személyek ellen.

Az elfogadott jogszabály nem hoz létre megfelelő jogi alapot a korrupció felszámolására, sőt még nehezíti is az ellene folytatott küzdelmet– vélekedett Radev a vétóval kapcsolatban kiadott közleményében.

A január 1-je óta az Európai Unió soros elnökségét betöltő Bulgária uniós csatlakozása óta csekély eredményt tudott felmutatni a korrupció, és a szervezett bűnözés felszámolása terén. Az Európai Bizottság több alkalommal is elítélte Szófiát amiatt, hogy nem vonja felelősségre a korrupcióval gyanúsítható állami tisztségviselőket.
Bulgáriát a Transparency International nemzetközi civil szervezet tavaly a 76. helyre sorolta a világ legkorruptabb országainak listáján, ez a legrosszabb helyezés az Európai Unióban, illetve az egyik legrosszabb összeurópai szinten.

Nemcsak a bolgár államfő, hanem elemzők is kételkednek az új korrupcióellenes törvény hatékonyságában, mert az új hivatal vezetőit a parlament nevezné ki, ami megkérdőjelezheti az irányító testület teljes függetlenségét, és felveti annak kockázatát, hogy a hatalmon lévők ellenfeleik ellen használhatják fel a hivatalt.

Az elnöki vétó után a törvény ismét visszakerül lehetséges módosító javaslatokkal a parlament elé, de a törvényhozóknak lehetőségük van arra, hogy figyelmen kívül hagyják Radev kifogásait, és az államfő ebben az esetben kénytelen lesz változatlan formában mégis aláírni a jogszabályt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések