A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Transznemű emelő sokkolt a vb-n

Felháborodással fogadták az edzők az új-zélandi Lauler Hubbard ezüstérmét a súlyemelő-vb-n. A 39 éves transznemű sportoló ugyanis 35 évig férfiként élt, és 1988-ban még Gavinként ért el junior országos emelőrekordot. 
A női mezőnyben csupán idén mutatkozott be, és sorra nyerte a versenyeket. Most pedig első új-zélandiként felállhatott a vb dobogójára is. S habár a díjátadón mosolyogva fogadta a gratulációt, a sajtót szó nélkül faképnél hagyta. Nem úgy a riválisok edzői, akik teljesen kiakadtak a rendkívül férfias nő feltűnésén.

35 évig férfiként élt, most viszont Lauler Hubbardként vb-ezüstérmes lett a női súlyemelők között © Twitter

– Remélem, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lépni fog a transznemű sportolók ügyében, mert hosszú távon sokat árthatnak a sportágunk megítélésének a hasonló esetek – mondta a világbajnok Sarah Robles-nek az edzője, Tim Swords.

Mit is jelent?

Transzneműek azok, akiket valamilyen neműnek soroltak be – legtöbbször születéskor és a nemi szerveik alapján –, de akik ezt a nemi szerepet magukra nézve téves vagy hiányos megjelölésnek találják.

– Érthetetlen, hogyan szerepelhet valaki a nők között, aki ilyen hosszú ideig férfiként élt, más a felépítése, az izomzata, a hormonkészlete. Ez így nem fair – fakadt ki a bronzérmes egyiptomi Shaimaa Khala-fot felkészítő Mohamed Hosnytaha.

S ezek még az udvarias vélemények.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések