A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Laza átmozgató edzést tartott ismét a Ligetvédők munkagép-fetisiszta tagozata

Újabb balhé tört ki csütörtökön reggel a budapesti Városligetben, ahol a magukat Ligetvédőknek nevező társaság tagjai közül néhányan a munkagépekre felmászva, és magukat azokhoz rögzítve megakadályozták a soron következő, az előzetes rendezési tervekben szereplő fák átültetését. Mint arról korábban a PestiSrácok.hu beszámolt, a művelethez egy német cég nyújt segítséget, amelynek szakemberei több évtizedes tapasztalataikra alapozva saját maguk fejlesztették ki az ehhez szükséges gépeket, illetve kertészeti technológiákat. A Ligetvédők szerint a megbízott vállalkozás képviselői kóklerek, és egy szó sem igaz abból, hogy a néhány esetben idős fákat át lehet ültetni máshová úgy, hogy azok ne menjenek tönkre.


A már több mint másfél éve a Városligetben demonstráló aktivisták továbbra is teljes mértékben elutasítják a közpark rendezési terveit. A csütörtök reggel, a munkálatok megkezdése előtt kitört csetepaté miatt több tucat rendőrautó érkezett a helyszínre, de a bátrabb tüntetők speciális – nem oldható – módszerrel addigra már a faátültető géphez rögzítették magukat. A katasztrófavédelem riasztott szakemberei – akik autóbalesetek súlyosan sérült áldozatait szokták kimenteni a roncsokból – a helyszínen azt mondták a rendőröknek, hogy ők nem tudják kiszabadítani a demonstrálókat úgy a saját maguk által összeállított csapdából, hogy az aktivistákon ne keletkezne sérülés. A katasztrófavédelmisek rövid egyeztetés után elhagyták a helyszínt, majd egy idő után a rendőrök kezdték el erővágóval lefeszegetni a béklyókatm ami néhány esetben sikerült is, azt viszont a terület szigorú zárása miatt nem lehetett megtudni, hogy eközben megsérült-e valaki. A PestiSrácok.hu információi szerint a rendőrök nem kértek segítséget e mentőktől.

Ismét akcióba lendült a Liget Csegevarája

Nem túl nagy meglepetésre a magukat a géphez bilincselő aktivisták egyike a Ligetvédők ikonja, Komáromy Gergely, akit a tavalyi városligeti balhék idején szinte napi rendszerességel látott vendégül az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. A kirendeltség akkoriban azzal a cinikus magyarázattal szolgált Komáromy meghallgatásaira, hogy Amerika mindig is nagyon nyitott volt a civil társadalmakban zajló folyamatokra. Komáromy Gregely korábban több mint tíz esztendeig élt és lődörgött a karibi térségben, ahol mint tudjuk, néha a CIA is tart beszervezéseket. A rasztaguru szereplése azért is figyelemre méltó, mert az amerikai követség sem tavaly, se azóta sem volt kíváncsi egyetlen olyan magyar szakember  véleményére sem, aki szakmai alapossággal tájékoztathatta volna őket a Városliget rehabilitációjáról. Az még mindig diplomáciai titok a történetben, hogy az Egyesült Államok miért tartja kiemelt jelentőségűnek azt, ha egy kicsiny közép-európai ország kormánya úgy dönt, hogy az egyik fővárosi parkban kicseréli a szétrohadt, széthugyozott padokat, terepet rendez, korábban nem létező múzeumi negyedet hoz létre, és az egyenlet végén a zöldterület nem kisebb, hanem nagyobb lesz.

Megbízik a kivitelezőben, és fellép a garázdákkal szemben a Városliget Zrt.

Tizenhét fát már elültettek, majd a következő hónapokban további ötven fát telepítenek a Városligetbe a Liget Budapest projekt parkrekonstrukciós munkálatainak első ütemében. Alapos előkészítő munkát és kiterjedt társadalmi egyeztetést után októberben megkezdődött a Városliget száz hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti rekonstrukció első üteme. Ennek keretében elindult a Vakok kertje, az iskolák kérései és igényei alapján kialakítandó új sportpályák, illetve a kutyás élménypark teljes növény- és faállományának megújítása is – közölte a PestiSrácok.hu-val a közpark rehabilitációjának irányításával megbízott Városliget Zrt. A cég hangsúlyozta: a park megújításának előkészítésekor több tucat szakmai és civil szervezettel folyt egyeztetés a Városliget rekonstrukciójának tartalmi kérdéseiről. Ezen egyeztetések és a Liget megújítását támogató állampolgári kezdeményezések, javaslatok alapján a projekt az elmúlt években számos szemponttal bővült.

A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a csaknem ötven éves tapasztalattal rendelkező és egymillió sikeres átültetést végzett német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízták. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával kilencvenöt százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák. A Városliget Zrt. kiemelte: tiszteletben tartják a vélemény kinyilvánításának szabadságát, de minden erősz@kos cselekménytől elhatárolódnak.  Azokkal szemben pedig, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el, megteszik a szükséges jogi lépéseket, valamint érvényesítik a jogos kárigényüket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések