A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Justin Trudeau egy francia-brit muszlim milliárdos imám magánszigetén karácsonyozott, nem sokkal rá 15 millió dollárt kapott a kormánytól az alapítványa

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor tavaly karácsonykor egy francia-brit milliárdos magánszigetén nyaralt a Bahamákon – állapította meg szerdán Mary Dawson, Kanada szövetségi etikai biztosa.
Dawson szerint Trudeau megsértette azt a törvényt, amely tiltja, hogy kormánytagok olyan ajándékokat vagy juttatásokat fogadjanak el, melyek alkalmasak lehetnek a döntéshozatal befolyásolására. A liberális politikus az első kanadai kormányfő, akit ilyen ügyben elmarasztalnak. Trudeau már korábban bocsánatot kért, és azt ígérte, a jövőben bölcsebben fog eljárni – írja a BBC.

Justin Trudeau egy francia-brit muszlim milliárdos magánszigetén karácsonyozott, nem sokkal rá 15 milliárd dollárt kapott az alapítványa

A törvény előírása alól csak az képez kivételt, ha az ajándék személyes baráttól érkezik. Trudeau a IV. Aga Hán, Karim Al Hussaini bahamai szigetén nyaralt. A svájci születésű, brit-francia iparmágnás egyben az úgynevezett nizári iszmailiták 25 milliós síita muszlim közösségének vezetője, imámja is. Az Aga Hán Trudeau néhai édesapjának barátja volt, de Dawson szerint nem tekinthető a mostani kormányfő személyes barátjának.

Így megy ez libsisztánban


Az etikai biztos szerint az Aga Hán és alapítványa lobbistaként van bejegyezve, és Trudeau nem vonta ki magát egy 2016 májusi kormányülésen abból a döntésből, mellyel 15 millió dollárt ítéltek oda egy olyan alapítványnak, amely igazgatótestületének Hussaini az elnöke. Az Aga Hán azt követően hívta meg bahamai szigetére Trudeaut, hogy a politikust 2013-ban pártelnökké választották. Az ezt megelőző 20 évben viszont nem volt köztük semmilyen érdemi kapcsolat.

Nelson Wiseman, a Torontói Egyetem politológusa szerint Trudeaunak nem kell semmilyen büntetésre számítania, mert ezt a parlament tehetné meg, de a liberálisok összetartanak, és nem fogják saját vezetőjüket elmarasztalni. A szakember szerint az ügynek a közvélemény sem fog nagy jelentőséget tulajdonítani.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések