A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az EBESZ médiaszabadság-képviselője a horvát és a boszniai újságírók elleni támadások gyors kivizsgálását kéri

Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője arra figyelmeztetett kedden, hogy a horvát és boszniai újságírókat veszélyes fenyegetések érték az elmúlt napokban a háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai horvát vezetők hágai perének tudósításai miatt.
A horvát és a boszniai sajtó beszámolói szerint Harlem Désir a fenyegetések gyors kivizsgálására szólított, és sürgette a horvát és boszniai kormányt a szervezet bécsi székhelyén kiadott közleményében, hogy mielőbb tegyenek meg mindet annak érdekében, hogy megszűnjenek a fenyegetések és az újságírók biztonságos körülmények között tudják végezni a munkájukat. 

A képviselő elítélte az újságírók megfélemlítését, különösen azokat az eseteket, amelyek az elhallgattatásukra irányultak.

A közlemény szerint Horvátországban az Index.hr hírportál, Bosznia-Hercegovinában pedig az al-Dzsazíra és a Tacno.net internetes oldal újságírói kaptak több halálos fenyegetést. 

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság 25 év szabadságvesztésre ítélte Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott, később megszűnt Herceg-Boszna Horvát Köztársaság "kormányfőjét", míg Bruno Stojicot, Slobodan Praljakot és Milivoj Petkovicot 20-20 év, Valentin Coricot 16, illetve Berislav Pusicot 10 év börtönnel sújtották a délszláv háború idején a boszniai muzulmánok ellen elkövetett etnikai tisztogatások miatt. A törvényszék emellett megállapította Horvátország akkori vezetőinek felelősségét is a csoport által elkövetett bűncselekményekben.

A legtöbb fenyegetést azért kapták az újságírók, mert háborús bűnösként említették Praljak volt horvát tábornokot, aki az ítélete ismertetése után a tárgyalóteremben megmérgezte magát. Horvát újságírók szerint azért is váltott ki indulatokat az emberekből az ügy, mert a horvát és a boszniai horvát állami vezetés első reagálásban elutasította a bíróság ítéletét, és mindkét országban hősként ünnepelték Praljakot.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések