A világon elsőként rovartartalmú kenyér kerül piacra Finnországban.
A házi tücsök felhasználásával készült vekniket az egyik legnagyobb finn élelmiszeripari vállalat, a Fazer 11 áruházi látványpékségében árusítják péntektől. Egy-egy Fazer Sirkkaleipä (Fazer Tücsök Kenyér) mintegy 70 porrá őrölt házi tücsköt tartalmaz, a rovarhozzávaló a termék 3 százalékát teszi ki.
A finnek nyitottak az újdonságokra – indokolta a rovarkenyér forgalomba hozatalát Markus Hellström, a cég kenyér- és péksüteményrészlegének igazgatója, aki azonban hangsúlyozta, hogy a termék kifejlesztésénél a fő szempont “az ízletesség és a frissesség” volt. A finn törvények november 1-je óta engedélyezik rovarok árusítását étkezési célra.
A gyártó megjegyezte, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő tücsökliszt ahhoz, hogy az újdonságot az egész országban forgalmazzák, de a cél az, hogy előbb-utóbb a Fazer mind a 47 pékségében kapható legyen a tücsökkenyér.
Tudósok szerint a rovar alapú táplálkozás lehet a jövőben az emberiség élelmezésének a hosszútávú megoldása. Az ENSZ és az EU is foglalkozik az üggyel, hogyan lehetne a nyugati társadalmat is “megetetni” ezzel. Bár ezek a projektek inkább lisztszerű fehérjét állítana elő férgekből, amiből azután a rovarokra már nem emlékeztető ételek készülhetnének.
0 Megjegyzések