A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A magyar nyelv napja - Közös versmondással és zenével ünnepelnek Balatonfüreden

Közös verselés, versmondó verseny, zenei- és gyermekprogramok is szerepelnek a magyar nyelv napja alkalmából péntektől hétfőig tartó balatonfüredi rendezvénysorozat kínálatában.
Simon Erzsébet, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályának a művelődésszervezője az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a hagyományokhoz híven idén is csaknem száz helyi fiatal gyűlik össze az ország első, egykori kőszínházának oszlopainál jövő hétfőn délelőtt és Balatonfüred kulturális partnervárosainak diákjaival egy időben szavalják el Kisfaludy Sándor néhány versét.

A szervező közölte: a programsorozat első napján nyelvi vetélkedők, játékos szókirakó és dzsesszkoncert várja az érdeklődőket a Kisfaludy Galériában, este pedig Orbán János Dénes, író, költő és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia tagjai lépnek közönség elé zenés irodalmi műsorukkal. Ezt követően az érdeklődők Máté P. Gábor színész és Péti Krisztina dramaturg közreműködésével egy irodalmi társasjáték részesei lehetnek, melynek központjában a kétszáz éve született Arany János egyik költeménye szerepel.

Szombaton rendezik meg a második Kisfaludy Sándor versmondó versenyt, ahol hazai és határon túli középiskolák 11-12. évfolyamos diákjai szavalnak majd egy szabadon választott kortárs verset, valamint Arany János Tetemre hívás című költeményét. A zsűri tagja Farkas Wellmann Endre költő; Kéri Kitty színművész, a Kisfaludy Színház művészeti vezetője és Szarvas József, színművész. 

A Kisfaludy Galériában Balázs Géza Áldott Arany-nyelv címmel Arany János szókincsével foglalkozó előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Bemutatják a Tempevölgy folyóirat legújabb számát, a nap zárásaként pedig a Nana Vortex ad koncertet Arany János zeneszerzeményeiből. 

Vasárnap az Anna Grand Hotelben Arany János híres balladái csendülnek fel, fellép majd Kováts Kriszta, a Fool Moon énekegyüttes és Farkas Gábor Gábriel is. A rendezvény zárónapjának délelőttjén óriás társasjáték várja a Vitorlás téren sétálókat - fűzte hozzá a szervező.

A programsorozat ideje alatt a Kisfaludy Színpadnál Arany-busz áll majd. A digitális eszközöket, egyedi installációkat felvonultató kiállítás versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be Arany János életművét.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává annak emlékére, hogy 1844-ben ezen a napon tette hivatalos nyelvvé a magyart a reformkori országgyűlés. 

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések