A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A magyar kultúra népszerűsítését díjazták Szerbiában

Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója Kolarac-elismerésében részesült.
Az elismerést a szerb kulturális élet egyik alapintézményének számító Ilija M. Kolarac Közalapítvány minden évben azoknak ítéli oda, akik kimagasló érdemeket szereztek a kultúra, a tudomány és művészet népszerűsítésében, és tevékenységükkel gazdagították a patinás szerb kulturális központ műsorkínálatát.

A közalapítvány átadó ünnepségén elhangzott: a Dezső János vezette belgrádi Collegium Hungaricum a magyar és a szerb kultúra párbeszédének színhelye lett, és kiemelkedik a szerb főváros sokrétű kulturális kínálatából. A Collegium Hungaricum szervezésében, illetve közvetítésével Szerbia legnagyobb presztízsű koncerttermében, a belgrádi Kolarac Hallban fellépett az elmúlt időszakban többek között Várdai István világhírű csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a pécsi Pannon Filharmonikusok, Bogányi Gergely zongoraművész, a Musica Profana régizene együttes, a Szent Efrém férfikar, valamint Sebestyén Márta.

A belgrádi magyar intézet alapító igazgatója mellett elismerésben részesült Vladan Vukosavljević szerb kulturális miniszter, Mira Radojević, a belgrádi bölcsészkar rendkívüli tanára, valamint a Belgrádi Egyetem Képzőművészeti Kara. Milan Kulić festőművészt a múlt év legjobb tárlatáért járó díjjal tüntették ki.

A belgrádi Collegium Hungaricumot 2014. július elsején nyitotta meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Tomislav Nikolić akkori szerb elnök. Az intézmény küldetése a magyar kultúra megismertetése és terjesztése Szerbiában, de az intézet feladatának tartja a magyar-szerb kapcsolatok fejlesztését is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések