A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A CNN már eltörölné a „Fake News” kifejezést – A liberális megmondók szerint csak az fake news, amire ők mondják fake news

A CNN szerint a média rosszul használja a „fake news” kifejezést, és alkalmazásával leegyszerűsíti a probléma összetettségét. Épp ezért úgy döntöttek, hogy a szólásszabadság érdekében az lenne a legjobb, ha megtiltanánk a kifejezés használatát.
Értetlenkedve fogadta a CNN legújabb véleménycikkét az amerikai konzervatív média. A FOX News mellett a The Daily Wire is a liberális hírportál szemére vetette, hogy saját fals hírgyártásuk közben a szólásszabadság eltiprása miatt keseregnek.

Donald Trump és a CNN köztudottan nem jönnek ki túl jól egymással. A 2016-os amerikai elnökválasztás óta a CNN szüntelenül Donald Trump szemére veti az elnök támadásait a liberális média ellen, mondván, a kritika nem más, mint a szólásszabadság eltiprása. A vasárnapi címlapjuk, a „Tiltsák be a fake news kifejezést ” pedig nem csupán elfeledkezik a korábban hirdetett szabadságjogokról, de összetett mondanivalója miatt két újságíró munkáját is igénybe vette.

A liberális portál szerint egy évvel ezelőtt teljesen más volt a helyzet, akkoriban „fake news” kifejezés kizárólag olyan portálokra vonatkozott, amelyek kinézetre a professzionális híroldalakhoz hasonlítottak, ám tartalmuk nem is állhatott volna távolabb az igazságtól. A kifejezés az év eleje óta egyre inkább értelmét veszíti, hiszen inkább olyan tartalmak leírására használják, ami valakinek nem tetszik – írják.

A fals hírek az egyre gyakoribb használat miatt immáron a politikusok fegyverévé vált, akik a cikk szerint a független újságírás aláásásával a saját igazságukat hirdető csatornákra próbálják átterelni az olvasóikat, nézőiket.

A CNN cikke végül arra az álláspontra jut, hogy a közösségi média a felelős a problémákért, hiszen az emberek többsége nem szeret az árral szemben úszni, és könnyebben elhisznek mindent, amit a Facebookon olvasnak. Emellett egy újfajta aszimmetrikus hadviselés kezdetére is felhívják a figyelmet, amikor kevésbé erőteljes személyek vagy szervezetek viszonylag kevés erőforrás befektetésével azt hitetnek el a közösségi oldalakon, amit csak akarnak. Ehhez csupán pár fizetett trollra van szükségük.

A cikk végén a CNN szerzői erre a következtetésre jutnak: „Mit lehet tenni? Az igazság az, hogy nincsenek könnyű megoldások”. Majd a „fake news” terminológia megszüntetésére szólítanak fel mindenkit.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések