A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zuckerberg a “Legnagyobb diktátor a világon” – figyelmeztet a Pirate Bay társalapítója – “Cselekedni kell, mielőtt túl késő lenne”

A legutóbbi technológiai fesztiválon, a Brain Bar Budapesten a Pirate Bay társalapítója, Peter Sunde egy szemeket felnyitó beszédet mondott az internet központosításának veszélyeiről – és hogy Mark Zuckerberg ebben nagyrészt hibás. Ezután az aktivista több információt megosztott arról, hogy miért kell még most cselekedni, még mielőtt túl késő lenne. 
Sunde szerint az emberek túlságosan is elfoglaltak ahhoz, hogy arra fókuszáljanak, hogy mi az, ami megtörténhet azzal szemben, ami most történik. Véleménye szerint már most is egy “digitálisan sivár jövőben” élünk.

“Minden rosszul alakul. Ez a dolog nem arról szól, hogy mi fog történni a jövőben, hanem arról, hogy mi történik most. Minden adatunkat egy Mark Zuckerberg nevű fickó kezében összpontosítottuk, aki alapvetően a világ legnagyobb diktátora, hiszen senki sem választotta meg,” – mondta Sunde.

“Trumpot lényegében azok az adatok irányítják, amelyekkel Zuckerberg rendelkezik, szóval szerintem már ott vagyunk. Minden, ami rosszul mehetett az rosszul sült el, és nem hiszem, hogy van rá mód, hogy megállítsuk.”

A Pirate Bay társalapítója tisztázta, hogy a legnagyobb probléma nem technológiai jellegű. “Az internetet decentralizálttá tették,” – mondta -, “de folyamatosan mindent központosítunk az internet tetején.”

Ezt az állítását azzal támasztotta alá, hogy rámutatott arra, hogy az elmúlt 10 évben szinte minden feltörekvő technológiai céget vagy weboldalt megvásárolta a “nagy ötök” egyike: az Amazon, a Google, az Apple, a Microsoft és a Facebook. Amikor egy weboldal megpróbál elszökni az egyik nagy óriás elől, általában a központosításához vezet, mondta Sunde.


“Nem hozunk létre több dolgot, csak virtuális dolgokat. Például az Uber-t, az Alibaba-t és az Airbnb-t, de vannak-e termékeik? Nincsenek. A termékalapú modelltől eljutottunk a virtuális termékekhez, ahol gyakorlatilag nincs semmilyen termék, ahogy eddig. Ez a centralizálási folyamat zajlik,” – mondta a vállalkozó.

Sunde szerint ez csak a kezdet. Véleménye szerint a centralizáció csak rosszabb lesz és hatalmas hatást fog gyakorolni a mindennapi életünkre. “Nagyon boldogok vagyunk az önvezető autókkal, de ki birtokolja ezeket az autókat? Ki birtokolja az információt arról, hogy hová tudnak és nem tudnak menni? Nem akarok egy önjáró autóval utazni, ami nem tud elvinni egy bizonyos helyre, mert valaki vásárolt vagy eladott ott valamilyen illegális dolgot,” – mondta.

A centralizáció megállítása érdekében a vállalatoknak a pénzügyi hasznuk helyett az emberek és társadalmak igényeit kell szem előtt tartaniuk. Sunde szerint “nagyobb etikai vitára van szükség a technológia és a tulajdonjog tekintetében“, ha az emberek meg akarják akadályozni a vállalati vezetésű disztópia megvalósulását (ami még rosszabb, mint ami már létezik).

Amikor arról kérdezték, hogy az emberek képesek-e valamit tenni, hogy visszavágjanak, Sunde egyszerűen “nemmel” válaszolt. Azt mondta: “Már régen elvesztettük ezt a harcot. Az egyetlen módja, hogy bármilyen változást érjünk el, ha korlátozzuk a vállalatok hatáskörét – a kormányok közbelépésével – de sajnos az EU vagy az USA nem úgy tűnik, mintha ebben érdekelt lenne.”

Sunde szerint kevés esély van egy kevésbé szörnyű jövőre, de óriási politikai erőfeszítésre van szükség. Ennek elérése érdekében a nyilvánosságot tájékoztatni kell a decentralizáció szükségességéről.

“Azt mondanám, hogy mi, mint emberek, olyan módon elvesztettük az internetet a tőkés társadalommal szemben, amelyről csak remélhetjük, hogy visszakapjuk,” – mondta Sunde. “Kissé megnyitottuk a decentralizált internetet, de elvesztettük, mert naivak voltunk. Ezek a cégek igyekeznek jól hangzó dolgokat mondani, hogy megszerezzék, és tényleg ‘adnak neked valamit’. Akárcsak a Spotify, zenét ad, és nagy szenvedéllyel van a zene, és a körülötte lévő összes sikeres PR iránt.”

Hozzátette: “De ami hosszú távon történik, az inkább olyan, mint a dohányzás. A Nagy Adatok és a nagy dohánygyártók ebben a tekintetben nagyon hasonlóak. Korábban nem vettük észre, hogy valójában mennyire veszélyes volt a dohányzás, de most már tudjuk, hogy rákosak leszünk. Nem tudtuk, hogy a Nagy Adatok mivé válhatnak, de most már tudjuk, mik azok. Egész életünket a Nagy Adat termékeinek pöfékelésével töltjük, és most nem tudjuk abbahagyni.”

Az aktivista azt jósolja, hogy az EU egyre nagyobb lesz, egyre nehezebb lesz törvényeket elfogadni, amelyek az emberek jogait kiterjesztik. Azt mondta: “Az EU megmondhatná, hogy ha a Facebook az EU-n belül kíván működni, akkor meg kell állapodniuk arról, hogy minden adat a felhasználó tulajdonát képezi, nem pedig a Facebookét. Amit elég egyszerűen megtehetne az EU, de persze a Facebook ettől nagyon ideges lenne. Aztán minden ország félne attól, hogy ő legyen az első, aki végrehajtja a törvényt, mert a Facebook elhagyná az országot, és az állampolgáraikat az ő ‘dohányuk’ nélkül hagyná. Ez a probléma mindig itt lesz.”

Bár Sunde nagymértékben pesszimista ebben a témában, Izland példáján keresztül rámutatott egy reménysugárra. A Kalóz Párt, amely egy úttörőnek számító digitális politikai platformon működött, majdnem kormányra került. A lényeg az, hogy az országok példát mutathatnak, és ez mindenkinek egy üzenet, amit követni kell, hiszen a decentralizációért folytatott küzdelem még messze nem ért véget. Valójában csak most kezdődik.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések