A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kétrészes évadnyitót tart a Modern Art Orchestra a BMC-ben

Kétrészes évadnyitó koncertet tart a Modern Art Orchestra (MAO) október 29-én vasárnap a Budapest Music Centerben. Délelőtt Kálloy Molnár Péter közreműködésével interaktív dzsessz-színház lesz, este pedig Dresch Mihály vendégszereplésével lépnek fel.
A 11 órakor kezdődő, Amerikából jöttem című műsor egy új interaktív koncertsorozat nyitódarabja. A széria a dzsessz alapvetéseit kívánja bemutatni, emellett a színház és a humor erejével közelebb hozni a műfajt a jövő zenehallgató közönségéhez - szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, a szórakoztató családi műsorban lesz sok nevetés, lehetetlen improvizációs helyzetek, virtuóz megoldások és jó zene. Kálloy Molnár Péter maga is énekes, zenész és dalszerző, három lemeze is megjelent (A nő után - 2008; Pesti álom - 2009; A gyermek énbennem - 2012). A mostani produkcióban hol producerként, hol hangszerszállítóként érkezik a MAO zenészei közé, akikkel közösen így mindig más aspektusból mesélik el a dzsessz történetét. A második részre a big band Fekete-Kovács Kornél vezényletével az aktuális témához kapcsolódó darabokat válogatott.

Az esti koncerten Dresch Mihály Liszt-díjas zenész lesz a vendég, aki a magyar népzene és a dzsessz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki. A 62 éves muzsikus, zeneszerző tenor és szoprán szaxofonon, valamint az általa kifejlesztett fúvós instrumentumon, a fuhunon játszik. Első kvartettjét 1984-ben alapította, a nemzetközi dzsesszélet kimagasló alakjaival dolgozott együtt, közöttük olyan zenészekkel, mint Archie Shepp, John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, David Murray, Dewey Redman és Chris Potter.

A MAO a koncert programjában Bob Mintzer, Herbie Hancock, Quincy Jones, Buddy Rich és Miles Davis alkotásaiból szemezget, de felcsendül Csajkovszkij Diótörőjének Duke Ellington és Billy Strayhorn által készített feldolgozása is. A MAO-műhelyből Fekete-Kovács Kornél, Cseke Gábor, Bacsó Kristóf, Subicz Gábor és Ávéd János szerzeményei mellett az alkotókör legújabb művét, a Tizenöt magyar parasztdal című Bartók adaptációt is hallhatja a közönség a koncertteremben.

A 2005-ben alakult Modern Art Orchestra az elmúlt években szerzői estet szervezett mások mellett Hárs Viktornak, Nagy Jánosnak, László Attilának és Dinnyés Dánielnek, miközben a dzsessz tradícióit is ápolja: dzsessztörténeti sorozatában mások mellett Duke Ellington, Gil Evans és Count Basie műveit mutatta be. A Hajós Andrással közös, Zenehajó című műsorban a gyerekekhez hozták közelebb a műfajt interaktív módon.

A formáció színpadra lépett többek között Sanghaj, Párizs, Los Angeles, New York, Zürich és Prága koncerttermeiben, 2014-ben Ennio Morriconéval közösen turnéztak, több világsztárral dolgoztak együtt, például Kurt Ellinggel, David Liebmannel, Bob Mintzerrel, a New York Voices-zal, Adam Nussbaummal, a Mezzofortéval és Rhoda Scott-tal.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések