A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Valami nagyon különös dolgot fotózott az űrszonda mielőtt a Szaturnuszba zuhant

Néhány éve épp a Cassini űrszonda fedezte fel azt a különleges objektumot, ami a Szaturnusz gyűrűjének szélén kering. Múlt héten, mielőtt megsemmisült, még készített róla egy felvételt.
Magyar idő szerint pénteken 13 óra 55 perckor megszakadt a kapcsolat a közel 20 éve útjára indított Cassini űrszondával. A Cassini áprilisban kezdte meg haláltáncát a Szaturnusz körül, hogy végül becsapódjon a bolygóba, ám az utolsó pillanatig is továbbította az adatokat a földi irányítóközpontnak. Az egyik utolsó képét pedig az általa felfedezett furcsa képződményről készítette.

A Peggy névre keresztelt alakzatot alig négy évvel ezelőtt, 2013-ban fedezte fel Carlo Murray, a londoni Queen Mary University asztronómusa. Az A-gyűrűből kidudorodó alakzatot véletlenül vette csak észre, az addig készlüt többi képről azonban kiderült, azokon is rajta van. Az objektumot végül az anyósa után Peggynek nevezte el, aki épp aznap ünnepelte a születésnapját, amikor Murray felfedezte a csomót – mesélte az asztronómus a Gizmodonak.

Peggyt azóta tanulmányozták a kutatók, de az elmúlt négy évben nem sikerült megfejteni a rejtélyét. A csillagászok úgy gondolják, hogy a “dudor” egy, a gyűrűkbe ágyazott objektum miatt jött létre.

Az már hamar kiderült, hogy nem holdról van szó, egy ilyen méretű objektum gravitációja ugyanis megzavarná a gyűrűket. Emiatt úgy gondolják, egy por- és törmelékfelhővel van dolguk. A Cassininek pedig azért erről készült az egyik utolsó fotója, hogy tovább tudják tanulmányozni.

Mivel azonban sokszor nem ott “látták” Peggyt a tudósok, ahol arra számítani lehetett volna, ezért úgy kellett beállítani a Cassini kameráját, hogy az elkészülő képen jó eséllyel rajta legyen az objektum. Egyetlen képpont a fotón 4,32 km-t jelent, így jó eséllyel rajta lesz a képen, bár egyelőre nem találták meg.

Forrás: hvg.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések