A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Váratlan fordulat a barcelonai terrortámadásban!

A spanyol hírügynökség a terrorelhárításra hivatkozva gyorshírben jelentette, hogy a katalán rendőrség lelőtte Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét, aki a kisteherautót vezette. Közben kiderült, hogy a katalóniai támadásoknak már van egy tizenötödik áldozata is.
A katalán rendőrség lelőtte hétfőn Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét, aki a csütörtöki terrortámadásnál a kisteherautót vezette – jelentette az EFE spanyol hírügynökség a helyi terrorelhárításra hivatkozva. A spanyol rendőrség hivatalosan egyelőre egy „incidensről” számolt be a Barcelonától 45 kilométerre nyugatra lévő Subirats településen. A Cadena Ser nevű spanyol rádió közlése szerint a Barcelona tartománybeli településen a hatóságok lelőttek egy férfit, aki testére erősített robbanóövet is viselt. Sajtóértesülések szerint ő lehetett Abujakub.

A barcelonai gázolásos merénylet feltételezett, szökésben lévő elkövetője veszélyes bűnöző, fegyver lehet nála – közölte előzőleg a katalán rendőrség a Twitteren. A katalán kormány belügyekért felelős tagja pedig bejelentette sajtóértekezletén, hogy a katalóniai támadásoknak van egy 15. halálos áldozata is. A katalán rendőrség más európai országokra is kiterjesztette a kutatást a 22 éves, marokkói születésű Junesz Abujakub után, aki múlt csütörtökön Barcelona központjában a gyalogosok közé hajtó kisteherautót vezette feltehetőleg. A rendőrség most figyelmeztette az embereket, hogy a férfi veszélyes. A férfi magas, sötét bőre és sötét, rövid haja van, szakálla is lehet.

Joaquim Form, a belügyekért felelős kormánytag azt mondta a sajtónak hétfőn: leszúrva, holtan találtak egy 34 éves férfit egy gépkocsiban, amelyet Abujakub elrabolt a barcelonai mészárlás után, és áthatolt vele egy rendőrségi ellenőrzőponton. Az autót Barcelona egyik külvárosában találták meg, tulajdonosának holtteste pedig a hátsó ülésen volt. A gyilkosságot mindeddig nem hozták összefüggésbe a barcelonai vagy a cambrilsi terrortámadásokkal. Form a lakosság segítségét kérte Abujakub kézre kerítéséhez, akinek fotóját több platformon megosztották. A katalán rendőrséget vezető Josep Lluís Trapero egy sajtótájékoztatón azt mondta: elképzelhető, hogy Abujakubnak sikerült átjutnia Franciaországba. A férfi a támadások sok más gyanúsítottjához hasonlóan a határ menti Ripollban élt. A barcelonai merénylet összes áldozatát azonosították – erősítette meg a katalán kormány egyik tisztségviselője.

Ismert, csütörtök délután egy kisteherautó hajtott nagy sebességgel a tömegbe Barcelona leglátogatottabb sugárútján. A támadásban 13 ember vesztette életét, több mint 120 pedig megsérült, kilenc ember állapota továbbra is válságos. A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett. Az éjszaka folyamán egy Audi A3-mas szintén a tömegbe hajtott a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő, tengerparti Cambrilsban. A támadásban heten megsérültek. Az autó öt utasának egyike később halálra késelt egy nőt. A terroristákat – köztük Abujakub testvérét és két unokatestvérét – lelőtték.

A hatóságok szerint a merényleteket egy 12 tagú dzsihadista sejt szervezhette meg. Négy embert – három marokkói és egy melillai állampolgárt – letartóztattak. Két férfi – köztük a támadások értelmi szerzője, egy radikális muszlim hitszónok – életét veszthette az alcanari robbanásban. A dzsihadisták állítólag gázpalackokkal is akartak robbantani, de kísérletezésük balul sült el, és felrobbantották az általuk bérelt házat.

Forrás: pestisracok.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések