A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zéró tolerancia: Orbán bűnnek nevezte a zsidóüldözést

Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő magyarországi látogatásának második napján találkozott Orbán Viktorral, a tárgyalást követő rövid sajtótájékoztatón pedig több megállapodás is született a két ország között.

– Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgá­rait – jelentette ki Orbán, aki nagy hangsúlyt fektetett nyilatkozatában a két állam történelmi esemé­nyeire. A magyar miniszterelnök leszögezte: „Magyarország zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben”, ugyanakkor garantálta izraeli kollégájának a jelentős hazai zsidó kisebbség biztonságát. Benjámín Netanjáhú üdvözölte, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor a helyi zsidó közösséggel kapcsolatban mondott. Az izraeli kormányfő a kulturális kapcsolatok fontosságára is kitért, és arról beszélt, hogy már most is sokan érkeznek Izraelből Magyarországra, egyúttal biztatja a magyarokat, hogy látogassák meg hazáját.

– Izrael és Magyarország a múlttal tisztában van, de a jövőbe tekint, és az ilyen országoké a jövő – jelentette ki Netanjáhú. Kamerák előtt a két kormány tagjai két megállapodást is aláírtak: egyet a kulturális együttműködési programról, egyet pedig az önműködő autók fejlesztéséről. Netanjáhú holnap délutánig marad Magyarországon, a tervek szerint találkozik Áder János köztársasági elnökkel, és részt vesz a visegrádi négyek (V4) budapesti tanácskozásán is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések