Hirdessen itt

Ukrán válság - AZ EBESZ közgyűlése határozatban ismerte el, hogy Oroszország hibridháborút folytat Ukrajna ellen

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlése pénteki minszki értekezletén határozatot fogadott el, amelyben kimondta, hogy Kelet-Ukrajnában, Donyeck és Luhanszk megyék egyes területeit orosz "hibrid" katonai erők tartják ellenőrzésük alatt - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.
A határozatban ezen felül a közgyűlés határozottan felszólítja Oroszországot: tegyen gyakorlati lépéseket az EBESZ ukrajnai megfigyelői missziója biztonságának szavatolására azzal, hogy a kelet-ukrajnai válság ne mélyüljön tovább. A dokumentumban a testület a Helsinki Egyezményre hivatkozva ismételten emlékeztet a területi épség és az határok sértetlenségének alapelvére Európában, továbbá felszólítja Oroszországot, hogy ezentúl tartózkodjon az agresszív lépesektől, valamint törölje el az Ukrajnához tatozó Krím félsziget önkényes elcsatolásáról hozott határozatát. 

Az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének fehéroroszországi értekezletével egy időben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elhárítási részlege nyilvánosságra hozta a múlt hónap végén a kelet-ukrajnai harcok övezetében semlegesített, hattagú szakadár diverziós és felderítő csoport iratairól készített fotókat, bizonyítékul arra, hogy a foglyul ejtettek egyike orosz katona. Az ukrán fegyveres erők június 24-én Luhanszk megyében semlegesítették a rájuk támadó csoportot, négyet fogságba ejtettek, kettőt - mivel ellenállt - megöltek. A fogságba ejtett orosz állampolgárságú, tüzérként szolgáló Viktor Agejev katonai igazolványáról készített fotót is közzétették. Az összecsapásban meghalt - szintén orosz állampolgárságú - Alekszandr Scserbáról egyelőre csak feltételezi az SZBU, hogy az orosz fegyveres erők hivatásos tisztje volt kapitányi rangban. Ő vezette a felderítő csapatot.   

A foglyul ejtett Agejevről az orosz védelmi minisztérium a napokban azt állította, hogy már nem aktív tagja az orosz fegyeres erőknak, hanem korábban tartalékosi állományba helyezték. A katonai igazolványában azonban nincs erre utaló bejegyzés - közölte az UNIAN ukrán hírügynökség, bemutatva az irat ezt bizonyító oldaláról készített fényképet. 

A kijevi hadműveleti parancsnokság pénteken szokásos reggeli közleményében egyébként arról számolt be, hogy az elmúlt napban egy ukrán katona esett el és egy sebesült meg a Donyec-medencei konfliktus övezetében. A parancsnoksági beszámoló szerint a szakadárok 25-ször nyitottak tüzet a június 24-e óta érvényben lévő aratási tűzszüneti megállapodás ellenére. 

A DAN donyecki szakadár hírügynökség pénteken az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság "parancsnokságától" származó tájékoztatásra hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napban 33-szor sértették meg a tűzszünetet a megyében húzódó frontvonal mentén.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések