A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kezdődik! Balhé az Európa tanácsban. Bizalmatlansági indítvány az elnök ellen

A parlamenti közgyűlés sajtószolgálata pénteken jelentette be, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, röviden PACE, bizalmatlansági indítvány benyújtása esetén októberi plenáris ülésén szavazhat elnöke, Pedro Agramunt felmentéséről.
A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló szervezet Parlamenti Közgyűlése bejelentette, hogy ha Agramunt magától lemond a pozíciójáról, akkor az ellene indított eljárás elmarad.

A közgyűlés kedden módosította eljárási szabályzatát, amely lehetővé teszi, hogy bizalmatlansági szavazás útján a közgyűlésben betöltött hivatalukból felmentsék a Parlamenti Közgyűlés elnökét, alelnökeit, valamint a közgyűlés bizottságainak elnökeit és alelnökeit.

Hivatalosan erre akkor kerülhet sor, ha az elnökség úgy találja, a tisztségviselők nem teljesítik az adott hivatal gyakorlásához szükséges feltételeket, súlyosan vagy ismételten kötelességszegést követnek el, megsértve a Parlamenti Közgyűlés magatartási kódexének rendelkezéseit.

Agramunttól azután vonták meg a bizalmat, hogy különgépen Szíriába utazott, ahol tárgyalt Aszad elnökkel.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések