A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Innentől nem lesz jó dolguk az élősködőknek Ausztriában! Itt a legújabb döntés!

Az ausztriai Karintia tartományban a menedékkérőknek júliustól tilos magánszálláson lakniuk, mert több száz üres befogadóhely van – közölte szerdán a Der Standard című osztrák lap. Júniusban mintegy kétezren akartak az országban maradni, elsősorban szíriai és afganisztáni simlis idegenek, akik ahelyett, hogy harcolnának országukért, inkább másokon élősködnek. Ha a sógor befogadja őket, legyen ez a ő baja.
Karintiában ezentúl csak a menedékkérelemre jogosultak és a kiegészítő védelemmel rendelkezők vehetnek igénybe magánszállást. A kiegészítő védelem azoknak jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekültnek, azonban számukra az esetleges halálbüntetés vagy más jellegű önkény miatt mégis veszélyes lehet visszatérni a származási országba.

A karintiai menekültügyi illetékes úgy tájékoztatta a Der Standard című lapot, hogy a tartományban 600 befogadóhely áll üresen, és a “jövőbeli bizonytalan fejlemények” miatt el akarják kerülni a szálláshelyek bezárását.

Ausztriában a menedékkérők, akiknek még tart a menedékkérelmi eljárásuk, alapellátásban részesülnek, míg a menedékstátusszal rendelkezők már nagyobb összegű szociális segélyt kapnak. A támogatások összege a tartományi előírások szerint változhat.

A menedékkérelem benyújtását követően szervezett befogadóhelyeken vagy magánszállásokon kapnak helyet. A magánszállásokon csekély bérleti díjat kell fizetni, a Diakonie segélyszervezet tájékoztatása szerint egy személytől 120 euró, családoktól 240 euró havidíj kérhető el. Eltekintenek továbbá a kezdeti magas kiadásoktól, vagyis a kauciótól, a lakásközvetítői jutaléktól és a felújítási költségektől. A lakást legalább hat hónapig kell igénybe venni, a bérlő a menekült vagy az őt képviselő civil szervezet.

Az Asylkoordination elnevezésű jogvédő szervezet vezetője, Anny Knapp elutasítja a karintiai döntést. Indoklása szerint, ha a menekültek magánlakást bérelhetnek, úgy ez kezdetben segíti őket, hogy “megtalálják a helyüket”.

Bécsben a menedékkérők több mint hatvan százaléka magánszálláson lakik, a többi tartományban kisebb ez az arány, de például Burgenlandban nem biztosítanak magán férőhelyeket.

A Der Standard a belügyminisztériumra hivatkozva azt is közölte, hogy 2017 első félévében mintegy 12 500 menedékkérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, fele annyi, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Júniusban mintegy kétezren akartak az országban maradni, elsősorban szíriai és afganisztáni menedékkérők. Idén a szíriaiak kérelmét 91 százalékban elfogadták, az Afganisztánból érkezők benyújtott igényeinek pedig negyven százalékát hagyták jóvá Ausztriában.

Forrás: hunhir.info

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések