A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fellázadtak a romák ellen Bulgária déli részén

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a helyi bolgár és a roma lakosok között Aszenovgradban. A dél-bulgáriai településen tegnap újból több ezren vonultak utcára, hogy a város – szerintük illegálisan létező és bűnözőket rejtegető – romagettója ellen tiltakozzanak. A kerületet már napok óta rendőrök tucatjai védik, mert a helyiek újra és újra be akarnak törni a romák közé.
Az indulatok azután szabadultak el, hogy hétfőn romák egy csoportja edzés közben támadt rá a helyi evezősklub fia­taljaira. Az incidens ezzel nem ért véget, szemtanúk szerint a nap folyamán a gyerekek védelmére kelő szülőket és edzőket is bántalmazták. A rendőrség hiába tartóztatott le kilenc feltételezett elkövetőt, Aszenovgrad lakosai közül ezrek indultak meg a helyi romatelep felé, hogy elégtételt vegyenek.

Bulgáriában gyakorlatilag folyamatosak az aszenovgradihoz hasonló etnikai feszültségek. Az ország lakosságának 5-10 százalékát teszik ki a romák, akik meglehetősen nagy integrációs gondokkal küzdenek. A Duma című bolgár napilap szerint a rendőri művelet biztosan nem jelent megoldást a problémára, a kormány pedig jobban tenné, ha ráébredne, hogy a roma kisebbség nem fog egyhamar szocializálódni, írni és olvasni, valamint felhagyni a lopással és a gyermekházassággal.

A Trud ezzel teljesen ellentétes állásponton van, az ugyancsak bolgár lap szerint a romák integrációja csak akkor lehet sikeres, ha a lakosság nem ellenségként tekint rájuk. Mint írják, a romák a bolgár piacgazdaság legnagyobb vesztesei, hiszen a mezőgazdaság és vasipar már nem számít rájuk, így nem csoda, hogy analfabetizmus és magas bűnözői ráta jellemzi a kisebbséget.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések