Hirdessen itt

Elhalasztották a montenegrói puccskísérlet vádlottjainak perét

Elhalasztották a montenegrói puccskísérlet vádlottjainak perét, mert a vádlottak védőügyvédje az ügyész kizárását követelte - jelentette szerdán a Vijesti.me podgoricai hírportál.
A védelem azért kérte az ügyész kizárását, mert az nyilvánosságra hozta az egyik ügyvéd és a védencek, valamint a kollégáik beszélgetéseinek átiratát, ami befolyásolhatja az ügy menetét, valamint azzal vádolta meg Milivoje Katnic különleges ügyészt, hogy elfogult a vádlottakkal szemben.

Suzana Mugosa bíró a meghallgatást határozatlan időre napolta el, mindaddig, amíg az állami főügyész döntést nem hoz a védelem kérvényéről. 

Tizennégy vádlott van. A vádirat szerint két orosz állampolgár - ellenük távollétükben folyik az eljárás -, két montenegrói ellenzéki képviselő, a szerbiai csendőrség egykori vezetője, valamint további kilenc szerb férfi állami intézményekre akart támadni az októberi parlamenti választás napján, merényletet akart elkövetni Milo Djukanovic akkori miniszterelnök ellen, hogy oroszbarát pártokat juttasson hatalomra, és így megakadályozza az Adria-parti állam NATO-csatlakozását.

A 14 férfit terrorista cselekmények kísérletével és Montenegró alkotmányos rendjének megsértésével, az ellenzéki Demokratikus Front két képviselőjét ezenfelül összeesküvéssel, valamint a nemzetbiztonság elleni támadás előkészítésével is vádolják, és megfosztották mentelmi joguktól. Korábban mindannyian ártatlannak vallották magukat, az ellenzéki parlamenti képviselők szerint megrendezett politikai lejáratásról van szó, és Oroszország is tagadta, hogy bármilyen köze lenne az ügyhöz. 

A bírósági eljárást a montenegrói televíziók is élőben közvetítik majd, amire korábban még nem volt példa.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések