A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egy kontinens bukása! Így válik muszlimmá Európa és nem tehetünk ellene semmit!

Újabb társadalmi vita borzolja az olasz mindennapokat. Jelenleg minden, Olaszország területén születő embernek meg kellene kapnia az olasz állampolgárságot. Az országba azonban százezerszám érkeznek a migránsok, köztük nem egy terhes nő is, akiknek a gyereke így olasz állampolgárrá válik, és megkap minden juttatást és jogosultságot, ami egy olasznak jár – írja a The Local.
15 éves vita után 2015-ben fogadta el az olasz parlament alsóháza a „ius soli” elvet, mely szerint az kaphat olasz állampolgárságot, aki olasz területen születik.

De nagyon sok támogatója volt a „ius sanguinis” elvnek is, amely vérségi köteléket, tehát legalább egy olasz szülőt jelöl meg az állampolgárság elnyerésének feltételéül. A felsőház még nem határozott az ügyben.

A migránsválság miatt rohamosan megnőtt a „ius sanguinis” támogatóinak köre, a szélsőjobboldali pártok is ezt hirdetik. A vitába még belekeveredett a „ius culturae” is, amely a nem olasz területen született, de legalább öt évet az olasz oktatási rendszerben eltöltött fiataloknak adja meg az állampolgárságot. Ez viszont a kritikusai – többek között Silvio Berlusconi – szerint azt sugallná a migránsoknak, hogy nyugodtan jöjjenek Olaszországba, a gyerekeik már lehetnek uniós állampolgárok.

Az idei évben már 86 ezer migráns érkezett Olaszországba, a migránstáborok zsúfolásig megteltek. Ha a „ius solit” kiterjesztenék a bevándorlókra, idén 60 ezer gyerekkel nőne csak a migránsok részéről az olasz népesség. Eközben Olaszországban még mindig 11 százalékos a munkanélküliség, ami bőven meghaladja az uniós átlagot, de ami még rosszabb, hogy az olasz fiatalok körében ez az arány már 37 százalékos. A migránsoknak biztosított tömeges állampolgárság csak még tovább rontana a statisztikákon és a szociális rendszer állapotán.

Az állampolgársági vitát a szakértők szerint csak a jövő tavasszal esedékes választások után kéne eldönteni.

Forrás: faktor.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések