A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sziámi krokodil fészkére leltek Kambodzsában

Kambodzsai természetvédelmi szakemberek 19 tojást találtak a világ egyik legveszélyeztetettebb krokodilfajától, ami reményt keltő az orvvadászok, valamint az élőhelyek eltünedezése fenyegette, ritka faj esetében.
Az öklömnyi tojásokat a héten lelték meg Koh Kong tartomány egyik tava mellett a helyiek és a szakemberek – jelentette a kutatást segítő Wildlife Conservation Society (WCS) szervezet.

A csoport csapák, ürülék és egyéb nyomok után kutatott, hogy fellelje a vadon élő sziámi krokodilokat, amelyeknek állománya az utóbbi években riasztó ütemben hanyatlott. A kutatók úgy hiszik, alig 400 kifejlett egyed maradt természetes élőhelyén, nagyrészt Kambodzsában.

Életben maradásukat az orvvadászok fenyegetik, akik a tojásokat és a kifejlett hüllőket krokodilfarmoknak adják el, ahol bőrükből luxusöveket, -cipőket és -táskákat készítenek.

Közleményükben a kutatók elmondták, a tojásokat biztonságos helyre szállították, hogy kikelhessenek, és nyomon követhessék fejlődésüket. Kikelésük után az ivadékokat egy természetvédelmi központban nevelik majd, mígnem elég érettek lesznek hozzá, hogy visszajuttassák őket természetes élőhelyükre.

A WCS szerint ez az első sziámikrokodil-fészek a Sre Ambel-folyórendszer területén, amelyet az utóbbi hat évben felleltek.

Szintén idén, ugyanezen folyórendszer területén találták meg a kambodzsai királyi teknős fészkét is, ami ugyancsak jó hír volt a másik, kihalás szélén egyensúlyozó hüllő számára.

Az erdőirtás és az orvvadászat alaposan megtizedelte Kambodzsának, Ázsia egyik legszegényebb és legkorruptabb országának sok faját.

A kormányt sokszor kritizálják avégett, hogy a gyors fejlődés oltárán feláldozva engedélyezi a vállalatoknak több százezer hektárnyi erdő felszámolását, beleértve a védett zónákat is.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések