A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: nagyot fog nézni majd Európa

Lengyelország ünnepélyes keretek között hétfőn átadta Magyarországnak a visegrádi négyek (V4) soros elnökségét.
Orbán Viktor miniszterelnök az ebből az alkalomból Varsóban rendezett ünnepségen hangsúlyozta: ha a V4-ek nem fogtak volna össze, akkor még mindig akadálytalanul áramlanának százezrek Európa felé, tovább rontva ezzel a kontinens népeinek biztonságos életét.

Magyarország Lengyelországtól veszi át, és júliustól 2018 júniusáig tölti majd be a V4-csoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) elnöki tisztségét.

Orbán Viktor a Királyi Várban tartott ünnepségen köszönetet mondott V4-es miniszterelnök-társainak a határvédelemben Magyarországnak nyújtott segítségért. “Nekünk négyünknek az elmúlt két évben nemcsak Magyarországot, hanem Európa déli határait is sikerült megvédeni” – jelentette ki, hozzátéve: a V4-ek támogatása miatt tudta, hogy Magyarország nem marad egyedül, amikor határai megvédésének jogáért küzd.

Orbán Viktor köszönetét fejezte ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnöknek országa V4-elnökségéért, amelyet rendkívül sikeresnek minősített.

A fiatalokra és a fejlődésre koncentrálnak

A július 1-jén kezdődő magyar V4-elnökségről a miniszterelnök azt mondta: a magyarokat Közép-Európában értik meg a leginkább, a térségben vannak a kontinensnek azok a rejtett gazdasági és kulturális tartalékai, amelyek “ha egyszer megmozdulnak, akkor nagyot fog nézni majd Európa és a világ”.

Miniszterelnök-társaitól azt kérte, hogy a gazdasági együttműködés bátorítása, a diplomáciai kapcsolatok építése és a négy ország tekintélyének növelése mellett fektessenek hangsúlyt a fiatal nemzedékekre, hozzanak létre ösztöndíjakat, szervezzenek gyakornoki programokat. “Tegyük lehetővé a fiatal nemzedék számára is, hogy átélhesse azt, amit mi közép-európaiságnak nevezünk!” – szorgalmazta Orbán Viktor, aki szerint Közép-Európa tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója maradhat. “A magyar elnökség egy évét ennek a célnak fogjuk alárendelni” – zárta szavait.

Beata Szydlo: az EU példát vehetne rólunk

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz hasonlóan kellene fejlődnie – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő az ünnepségen. A V4 olyan országcsoport, mely “mindenekelőtt az állampolgárainak az ügyeivel foglalkozik” – mondta. Hangsúlyozta: a V4-ek között előfordulhatnak nézeteltérések, “ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk”. A V4-eket “az állampolgáraik biztonsága, a szolidaritás közös felfogása, az egymás iránti tisztelet, az önazonosságuk, kultúrájuk megértése köti össze” – tette hozzá. “Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint a V4-csoport. Biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire” – húzta alá a lengyel kormányfő.

Szent Hedvig

Beata Szydlo a V4-soros elnökség jelképes átadásával együtt az árpádházi Szent Hedviget ábrázoló ezüstérmet adományozta Orbán Viktornak. Elmondta: az érem mintájául a varsói Királyi Várban található portré szolgált.

“Jelképesen összekapcsolva országaink történelmét és jövőjét, ezzel az ajéndékkal együtt a legjobb kívánságokat adom át, sikert kívánok a magyar elnökségnek, Orbán Viktornak, mindnyájunknak” – mondta.

A V4-soros elnökségének átadása előtt rendezték meg a lengyel fővárosban a visegrádi országok és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozóját. A találkozó után a magyar miniszterelnök a többi között arra mutatott rá, hogy a különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak.

Bár a vélemények sokszínűek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendő érték és eredmény – zárta nyilatkozatát a miniszterelnök, akinek szavai szerint az izgalmas találkozón közelebb kerültek a Benelux-országok vezetőihez, mint azt korábban gondolta volna.

Az EU jövője

Az Európai Uniónak reformokra és egységre van szüksége – jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő szintén a V4-ek és a Benelux-államok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóját követő sajtóértekezleten.

A megbeszélésen többek között a Brexit következményeiről, a migrációs válságról, a közös uniós védelmi politikáról, az EU keleti politikájáról tárgyaltak. Szydlo “jónak és nyitottnak” minősítette az EU-n belül működő két országcsoport találkozóját. “Különbségek bizonyos témák értelmezésében akadnak, viszont az értékekre vonatkozóan nincsenek közöttünk eltérések” – szögezte le.

Az EU jövőjéről szólva elmondta, annak “reformokon és a közösség egységén kell alapulnia, a megosztottság Európa gyengítését jelenti”. Varsó számára a legfontosabnak a szolidaritás, a kölcsönös tisztelet, a nemzetállamok eltérő problémáinak figyelembevételét, az európai biztonság elvét nevezte.

Lengyelország szerint Európa nagyobb szerepet vállalhat a biztonságpolitikában – mondta Szydlo, hozzátéve: az EU védelmi politikájának a NATO-val való együttműködésre, az Európát délről és keletről egyaránt érő fenyegetések közös meghatározására kell támaszkodnia.

Robert Fico szlovák kormányfő hangsúlyozta: az EU-nak csak akkor lesz jövője, ha képesek leszünk összetartani. Az uniós szinten folytatott tárgyalásokon mellőzni kell azokat a témákat, amelyekben nézeteltérések állnak fenn, és arról kell tárgyalni, ami összeköt – jelentette ki.

Forrás: inforadio.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések